BOCUSE d’OR 2015 – Lezárult egy újabb kétéves versenyciklus, kezdődhet a következő, ráadásul egy 2016-os, budapesti kontinens döntővel. Ám, ne fussunk még ennyire előre! Lássuk az eredménylistát! 2015-ben, a lyoni döntőben, 1662 ponttal Ørjan Johannessen és Jimmy Øien (Norvégia) lettek az elsők. A második helyen, szoros eredménnyel, 1653 ponttal, Philip Tessier és Skylar Stover (USA) álltak, míg a harmadikok Tommy Myllymaki és Albin Edberg (Svédország) lettek.
Helyezések, pontszámok
- 01 – Norvégia – 1 662 pont
02 – USA – 1 653 pont
03 – Svédország – 1 610 pont
04 – Finnország – 1 599 pont
05 – Japán – 1 553 pont
06 – Dánia – 1 509 pont
07 – Franciaország – 1 484 pont
08 – Izland – 1 435 pont
09 – Hollandia – 1 423 pont
10 – Egyesült Királyság (UK) – 1 401 pont
11 – Németország – 1 383 pont
12 – Ausztrália – 1 344 pont
13 – Magyarország – 1 338 pont
14 – Észtország – 1 324 pont
15 – Argentína – 1 315 pont
16 – Svájc – 1 314 pont
17 – Szingapúr – 1 301 pont
18 – Dél-Korea – 1 300 pont
19 – Marokkó – 1 275 pont
20 – Malajzia – 1 274 pont
21 – Kanada – 1 248 pont
22 – Chile – 1 209 pont
23 – Spanyolország – 1 166 pont
24 – Guatemala – 1 071 pont
- A legjobb plakát díját a nagyszámú, lelkes hazai szavazótábornak köszönhetően, ismét Magyarország nyerte.
(Az eddigi helyezettek listája, 1987-től kezdődően, itt olvasható.)
Képek
A döntőbe került 24 ország csapata versenyt futott az idővel, hogy a legszebb és legjobb alapanyagokat válasszák ki a Zöldség- és Gyümölcspiacon. Molnár Gábor a második napon, 2015, január 28-án versenyzett, így aztán a második etapban, 18:30-kor kezdhette meg a bevásárlást, amire összesen 30 perc állt rendelkezésre.
- Pisztráng: Pisztrángfilé fűszeres zöldség-juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején meglepetés zöldségekkel körítve. Köretek: A halétel „titkos összetevőjét” a verseny előestéjén leplezték le; az édesköményből rögtönzött a csapat. Hétfőn este, a helyszínen kialakított piac zöldségkínálatából az alábbi friss alapanyagokat választották: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös-és cirmos cékla, póréhagyma és tarlórépa.
- Gyöngytyúk: Gyöngytyúkmell ívek. Paprikás gyöngytyúkmell csíkok. Combsonkaszelet póréhagymával és sitake hamuval. Pankó-gyöngytyúkbőr és koriander morzsa. Köretek: Pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus. Mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt, korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répa póréhamuval. Grenaille burgonyakavics fekete olívatapenáddal töltve. Tojás, sültcsirke majonézzel töltve. Zöld sabayon és gyöngytyúk jus. Gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökér „hattyú” tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!