BORDÓ BLEND 2014 – Legyen valaki alkalmi borivó vagy rendszeresen kóstoló borkedvelő, biztosan megvannak a kedvencei. Tény azonban, hogy ahogy egyre hidegebbek a napok, és fordulunk a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt. A Winelovers rendezvényszervező csoport ennek jegyében hívta életre idén először a Bordó Blend programsorozatát, amely a cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot borokra, valamint ezek házasításaira koncentrál.
E három kékszőlő-fajta az egyik legismertebb francia bortermő területről származik; Bordeaux-ból indultak el, és hódították meg mára a világ legtöbb borvidékét. Mindhárom szőlőfajtának az átlagosnál több napfényre és melegre van szüksége, hogy beérjen. Nem véletlen, hogy a nemzetközi bortrendeknek megfelelően Magyarországon is a magasabb átlaghőmérséklettel bíró borvidékeinken foglalkoznak velük nagy mennyiségben. Ennek köszönhetően, bár szerte az országban megtalálhatjuk őket, a legnagyobb gyakorisággal mégis villányi, szekszárdi és dél-balatoni pincészetekről kerülnek a poharunkba.
A cabernet franc, cabernet sauvignon, a merlot, valamint ezek házasításai ideális kísérői lehetnek többek között marhasülteknek, gombás ételeknek, húsos raguval tálalt tésztáknak, fűszeres sütőtöknek. Hogy melyik étel melyik borhoz illik leginkább, annak a végére járhatunk november folyamán, amikor éttermek, borkereskedések fordítanak kiemelt figyelmet a francia hazája folytán bordóinak nevezett szőlőfajtáknak. Azokat pedig, akik még közelebb akarnak kerülni e borok forrásához, országszerte pincészetek várják tematikus borkóstolókkal és borcsomagokkal.
A Bordó Blend programsorozat csúcspontjának a Nagy Bordói Kóstoló ígérkezik, amelyre 2014. november 29-én a Sofitel Budapest ötcsillagos szálló termeiben kerül sor. Az egész napos program legtöbb érdeklődésre számot tartó része az a több mint hatvan pincészet százhúsz borát felvonultató sétáló kóstoló, ahol szinte az összes olyan hazai pincészet megtalálható lesz, akik komolyan veszik e szőlőfajtákat. A kínálatot hazai borkereskedőknek köszönhetően külföldi borok is szélesítik. A rendezvény kísérőeseménye lesz az a három mesterkurzus is, amelyen a vendégek bordeaux-i borokat, Sauska Cuvée 7 vertikális sort és villányi cabernet franc-okat ízlelhetnek meg.
A Bordó Blenden túl a Winelovers csoport szervezi az Olaszrizling Október, a Magyar Borok Bálja és a Kékfrankos MOST! elnevezésű eseményeket is a Borászportál.hu és a Vinoport.hu online bormagazinok szakmai támogatásával.
Mesterkurzusok – 2014. november 29.
- 12:30-14:00 – Bordeaux-i borok mesterkurzusa
- 15:00-16:30 – Sauska Cuvée 7 mesterkurzus
- 17:30-19:00 – Villányi Franc mesterkurzus
Kiállítók:
- Babiczki Wine,
- Balla Géza Pincészete,
- Bock Pince,
- Bodri Pince,
- Bor és Más,
- Borkorzó – Ch d’ Escot Medoc,
- Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet,
- Bukolyi Családi Birtok,
- Canter Borház,
- Cezar Winery,
- Csányi Pincészet,
- Csernus Pince,
- Dalmácia Konoba Borpince,
- Demeter Pince,
- Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság,
- Dúzsi Tamás Pincészete,
- Egri Korona Borház,
- Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete,
- Eszterbauer Borászat,
- Fekete Borpince,
- Ferenczi Szőlőbirtok,
- Ferger-Módos Borászat,
- Frittmann Borászat,
- Garamvári Szőlőbirtok,
- Gere Attila Pincészete,
- Gere Tamás és Zsolt,
- Gróf Buttler,
- Gutman Borpince,
- Heinemann Testvérek,
- Heumann Pincészet,
- IFDT – Mouton Cadet – Baron Philippe de Rothschild,
- Ikon Borászat,
- In Vino Veritas,
- Jackfall Bormanufaktúra – BGB,
- Jandl Borászat,
- Jekl Pincészet,
- Koch Borászat,
- Kovács Borház,
- Léránt Pince,
- Linbrunn Pincészet,
- Liszkay Borkúria,
- Malatinszky Kúria,
- Merfelsz Pincészet,
- Mészáros Borház,
- Németh János Pincészete,
- Pannonhalmi Apátsági Pincészet,
- Pántlika Pincészet,
- Petrény Winery,
- Polgár Pince,
- Recas Pince,
- Ruppert Pince,
- Sauska,
- Sebestyén Pince,
- Szecskő Pince,
- Takler Pince,
- Taschner Bor- és Pezsgőház,
- Thummerer Pince,
- Tiffán Ede és Zsolt Pincészete,
- Twickel Szőlőbirtok,
- Villa Tolnay,
- Vylyan Pincészet.
- További információk a www.bordoblend.hu oldalon.
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!