PADLIZSÁN JAM? Igen! Magam is meglepődtem, mert erre tényleg nem gondoltam, pedig igazán gondolhattam volna. A padlizsán jam örök példa lesz számomra: arra emlékeztet, arra figyelmeztet, hogy mennyire rabjai vagyunk a gondolati sablonjainknak és arra is, hogy miképpen törhetünk ki ezekből a sablonokból. Ez a török recept a zöld füge jam párja. Szokatlan, izgalmas, és kiválóan alkalmas arra, hogy kizökkentsen régi megszokásainkból.
Padlizsán jam (patlican reçeli) – török recept
A padlizsán jam kétségtelenül szokatlan lehet a magyar ínynek. Törökörszág Földközi tengeri vidékéről (Antalya) származik. Meglepő módon a kész jam leginkább a banánra emlékeztet. Elkészítéséhez a fiatal, kis méretű padlizsán a legjobb.
- Hozzávalók:
- 900 g fiatal, hámozott padlizsán
- 900 g cukor
- 600 ml víz
- 1 citrom leve
Elkészítése: hideg vízben alaposan mossuk meg a hámozott padlizsánt. A cukorból és vízből, folyamatos kevergetés mellett készítsük el a tűzhelyen a cukorszirupot. Csökkentsük a hőmérsékletet, majd adjuk hozzá a szárazra törölt padlizsánokat és a citrom levét. Folytassuk a főzést, amíg a cukorszirup be nem sűrűsödik és a padlizsán színe szép barnára nem vált. Ha elkészült, hagyjuk hűlni, majd fakanállal tegyük befőttes üvegbe és zárjuk le. 2-3 nap után a padlizsán jam már fogyasztható is. (A padlizsán lehet egyben is, és lehet darabolt is.)
Padlizsán lekvárt készítettem én is, igaz, kicsit másképp, de meglepően jó lett, idén nagyobb adagban fogok hozzá. Tényleg, ne mindig a megszokott sablonokban gondolkodjunk, a padlizsánból mást is lehet, mint krémet, meg köretet:-)
Itt a recept:
https://href.hu/x/9jtk
Micsoda ötlet! Gondot az apró padlizsánok beszerzése jelenti! Régen szeretném az arab savanyított, töltött padlizsánt is elkészíteni, de nem kapok megfelelő méretű padlizsánt hozzá :((
nemrég vettem a Lehel piacon, nagyon cukin nézett ki,..kábé öt-hat centisek voltak…akkor láttam először olyat,…ööö…panírt kapott. 🙂