TÓTH GÁBOR ÁKOS, Szerelmem Balaton (2014) – A 2012-ben megjelent Édesvízi mediterrán történetének folytatása: a kanadai magyar házaspár úgy dönt, hogy letelepedik Balatonszépén, felújítja a megörökölt romos kúriát és megpróbál beilleszkedni a Balaton parti kis falu életébe. Ami ugyan sok munkával jár, de közben örömmel élik az életüket, új barátokat szereznek, és mindvégig arról ábrándoznak, hogy hamarosan újjászületik

a ház, a kert, hogy a szőlőből, a borászkodásból, és a vendéglátásból fognak megélni… Közben felfedezik a legjobb helyeket a környéken: hol lehet a legfinomabb kecskesajtot, mézet vagy éppen erdei gombát venni – és hát a vendéglősökkel is behatóbb kapcsolatra tesznek szert. A helyiek gyanakvása az „idegenekkel” kapcsolatban nehezen oldódik – vajon örüljenek a nyaralósoknak, vagy csak úgy tekintsenek rájuk, mint potenciális szolgáltatásvásárlókra -, ugyanakkor képtelenek lakatot tenni a szájukra, ezért aztán újabb furcsaságok derülnek ki a Fenséges Rom és a birtok örökhagyójáról és annak titokzatos múltjáról… Ám minden nehézség ellenére Oaksék szép lassan ráébrednek, hogy a Fenséges Rommal nemcsak új otthonra, hanem egy igazi nagy családra is szert tettek.

Tóth Gábor Ákos háromkötetesre tervezett sorozatának második részében újra elmerülhetünk a semmi mással nem összetéveszthető, igazi balatoni mediterrán vidék hangulatában és életérzésében. Érzelmi és gasztronómiai kalandtúra velünk/rólunk, magyarokról sok-sok humorral és életszeretettel.

A Balaton irodalmi „nagykövete”

A toszkán és provanszi élményregények világát idéző első kötet 3 ezer példánya lényegében elfogyott, többek között ennek is köszönhető a Turizmus Zrt-vel kialakított együttműködés, melyben immár a Balaton irodalmi „nagyköveteként” is népszerűsítem a régiót. A Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság roadshow-jával járom az országot, ahol a könyv kapcsán az „I love Balaton” életérzést népszerűsítem.

Koltai Lajos és Tóth Gábor Ákos a könyvnapi dedikáláson (2014)

Egyre több balatoni szervezet, cég, vállalkozás ismeri fel, hogy az előrelépéshez összefogásra van szükség – lásd a Balatoni Kör létrejötte. Ehhez az együttes munkához teszem hozzá azt, amit a prospektusok nem mindig tudnak átadni – magyarán, hogy a Balaton több mint strandolás, bulizás, gasztronómia, pihenés: a Balaton szenvedély, kötődés, visszatérés, egyszóval szerelem. Szeretném hinni, hogy az első magyar élményregény eszközeivel ezt sikerül átadnom az olvasóknak.

Koltai Lajos, Kossuth-díjas operatőr és filmrendező ajánlója

„Jó írás, igazi ember-mese, olyan, mintha egy szünet nélkül fogalmazott mondat repítene gyorsvonat sebességével, néha szédülök, le akarok szállni, de már kapaszkodom is vissza, mert érdekel a holnap és a következő pillanat születése, a sorsok és az ember, akivel a sors éppen teszi, s tudni, hogy miért pont most és miért pont vele… szagok, ízek, varázslatos hangulatok leírása útján haladunk… már nem először Gábor írásaiban… de most még meghatározóbb, mondhatnám embert is formáló erővel… néha csak szemléli hőseit, de közben csordultig van baráti érzelmekkel, és valójában arról álmodik, hogyan lehetne ezt az őrült, de még mindig szerethető világot magunkhoz ölelni… ismétlem, szeretni való jó irodalom… csak fel kell szállni a vonatra…”

Tóth Gábor Ákos és Koltai Lajos a Könyvnapon (2014)

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)