TOSZKÁN PENNE – fokhagymás dió szószban (Penne con Salsa di Noci alla Toscana). A receptben a dió szósz nem más, mint a ligur pesztó diós verziója, így aztán, a dió mandulával, fenyőmaggal is helyettesíthető lenne, de minek, amikor így is jó. A penne (tollak) jól ismert, egyébként többes számban használt olasz tésztaelnevezés. Egyes számban penna és
tényleg a tollat jelenti, azt is, amivel hajdanán írtak. A penne két verzióban is elterjedt. Az egyik a sima toll (penne lisce), a másik a csíkos toll (penne rigate). A toszkán penne fokhagymás-diós pesztóban egyszerű, de finom, étel.
Toszkán penne fokhagymás dió szószban (recept)
- Hozzávalók:
- 2 csésze friss bazsalikom levél
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ csésze frissen reszelt Pecorino Romano sajt
- 2 csésze hámozott dió
- 2 evőkanál + ½ teáskanál só
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- Penne
Elkészítése: mozsárban (turmixgépben) fél finomra törjük össze (aprítsuk) a diót, bazsalikomot, fokhagymát, sajtot. Adjunk hozzá ½ teáskanál sót. Állandó keverés mellett, vékonyon sugárban, egyenletesen adagoljuk hozzá az olíva olajat, s keverjük, amíg a szósz sima nem lesz. Tegyük félre.
Bő sós vízben főzzük ‘al dente a tésztát. Szűrjük le, de a tészta fűzővízéből hagyjunk egy csészényit. A leszűrt tésztát, a fokhagymás diós toszkán mártást és a tészta főzővizét tegyük előmelegített, forró serpenyőbe, rázzuk össze, majd forrón, frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.
Bocsi, de mi történik a 2 csészényi hámozott dióval?
Jogos! 🙂 Diós pesztó, tehát a mozsárban a fokhagymával együtt összezúzzuk. Köszönöm!