TOSZKÁN PENNE – fokhagymás dió szószban (Penne con Salsa di Noci alla Toscana). A receptben a dió szósz nem más, mint a ligur pesztó diós verziója, így aztán, a dió mandulával, fenyőmaggal is helyettesíthető lenne, de minek, amikor így is jó. A penne (tollak) jól ismert, egyébként többes számban használt olasz tésztaelnevezés. Egyes számban penna és

tényleg a tollat jelenti, azt is, amivel hajdanán írtak. A penne két verzióban is elterjedt. Az egyik a  sima toll (penne lisce), a másik a csíkos toll (penne rigate). A toszkán penne fokhagymás-diós pesztóban egyszerű, de finom, étel.

Toszkán penne fokhagymás dió szószban (recept)

  • Hozzávalók:
  • 2 csésze friss bazsalikom levél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ csésze frissen reszelt Pecorino Romano sajt
  • 2 csésze hámozott dió
  • 2 evőkanál + ½ teáskanál só
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • Penne

Elkészítése: mozsárban (turmixgépben) fél finomra törjük össze (aprítsuk) a diót, bazsalikomot, fokhagymát, sajtot. Adjunk hozzá ½ teáskanál sót. Állandó keverés mellett, vékonyon sugárban, egyenletesen adagoljuk hozzá az olíva olajat, s keverjük, amíg a szósz sima nem lesz. Tegyük félre.

Bő sós vízben főzzük ‘al dente a tésztát. Szűrjük le, de a tészta fűzővízéből hagyjunk egy csészényit. A leszűrt tésztát, a fokhagymás diós toszkán mártást és a tészta főzővizét tegyük előmelegített, forró serpenyőbe, rázzuk össze, majd forrón, frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.

Toszkána

Csíki Sándor♣