amerikai palacsintaAZ AMERIKAI PALACSINTA alapreceptjéhez, csak így, a közepébe vágva, s ezúttal kihagyva minden, a kőkorszakig visszanyúló történeti elemzést, a következő hozzávalók szükségesek: 2 csésze (480 ml) liszt, 2,5 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1 tojás (alig összekeverve), 1,5 csésze (360 ml) tej, 2 evőkanál olvasztott vaj, és olaj a sütéshez. Elkészítése: keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, sütőport, sót. Egy másik edényben öntsük össze a tojást és a tejet, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket

és keverjük simára. Keverjük a tésztába  az olvasztott vajat is. Felforrósított, olajozott serpenyőben, palacsintasütőben süssük. Egy palacsintához 1/4 csésze (60 ml) tésztát számítsunk. Süssük amíg aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük barnára.

Málnás, rebarbarás amerikai palacsinta (pancake) szendvics

Málnás, rebarbarás amerikai palacsinta (pancake) szendvics

Mézzel, cukorsziruppal, juharsziruppal, vagy bármivel, amihez kedvünk támad, fogyasszuk. A málna, szeder, eper és más piros gyömülcsök, rebarbara különösen finomak vele. Tejszínhab, fahéj, porcukor igazi szövetségesei az amerikai palacsintának.

 

Az amerikai palacsinta egy másik príma receptváltozata

Hozzávalók: 2 csésze (280 ml) liszt, 2 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2 nagy tojás (a sárgája és fehérje különválasztva), 1 csésze (240 ml) író, 3/4 csésze (180 ml) tej, 1/4 csésze olvasztott vaj és olaj a sütéshez.

Elkészítése: keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót. Egy másik edényben habverővel alaposan keverjük ki a tojást, az írót a tejet, és az olvasztott vajat. Adjuk hozzá a száraz alkotórészeket és addig keverjük, amíg a száraz részek egynletesen át nem nedvesednek. Egy keverőtálban csipetnyi sóval verjünk kemény habot a szoba hőmérsékletű tojásfehérjéből. A tojáshabot keverjük a palacsintatésztába. Közepes hőmérsékleten felforrósított, olajozott serpenyőben, palacsintasütőben süssük. Egy palacsintához 1/4 csésze (60 ml) tésztát számítsunk. Süssük, amíg aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük barnára.

Pancake; Forrás: pancakerecipes-marjan

Amerikai palacsinta vajjal, juharsziruppal

Mézzel, cukorsziruppal, juharsziruppal, vagy bármivel, amihez kedvünk támad, fogyasszuk. A málna, szeder, eper és más piros gyömülcsök különösen finomak vele. Nem ritka, hogy vajdarabot helyeznek a meleg palacsintára, és hagyják szétolvadni rajta. Az amerikai palacsinta, különösen a hozzáadott sziruptól, vajtól, cukortól, igazán nem egy könnyű, kalóriaszegény étel., de mértékkel engedni lehet a csábításának. Jó étvágyat!

 

Csíki Sándor♣