BORIGO MAGAZIN – 10 éves a Borigo Magazin. A Borigo a bormagazinok közül azért is áll legközelebb a szívemhez, mert az első gasztronómiához kötődő írásom éppen az újszülött Borigoban jelent meg (egyébként a molekuláris gasztronómiáról), és azóta is kapcsolatban állunk, médiapartnerek vagyunk és több területen is együtt dolgozunk. A Borigo 10 éves és ebből az alkalomból egy születésnapi nagy-rendezvényt tart. A 2014. június 11-én, a Bálna Budapestben
megrendezésre kerülő esemény több tekintetben is különleges lesz. A sétálókóstolón az elmúlt 10 év 40 legjobb pincészetének borait lehet majd megízlelni, a mesterkurzus pedig soha vissza nem térő alkalmat kínál a borszeretőknek: 10 év 10 legjobb borát lehet kóstolni, amelyek legeslegjobbika egy 100 pontos bor!
Akik már biztos ott lesznek:
- Balassa István
- Benedek Pince
- BGB-Bauer
- Bujdosó Szőlőbirtok
- Demeter Zoltán
- Eszterbauer Borászat
- Etyeki Kúria
- Frittmann Testvérek
- Gere Attila
- Gróf Buttler
- Jackfall Bormanufaktúra
- Jásdi Pince
- Laposa Birtok
- Kolonics Pince
- Konyári Pince
- Lenkey Pincészet
- Légli Ottó
- Lővér Pince
- Malatinszky Kúria
- Mészáros Pál
- Pajzos-Megyer
- Pántlika Pincészet
- Patricius Borház
- Schieber Pincészet
- Szeleshát
- Szent Donát
- Szent Tamás Szőlőbirtok
- Szepsy István
- Szeremley Birtok
- St. Andrea
- Takler Pince
- Tokaj Oremus
- Winelife
Mindössze 600 darab jegy van!
- Jegyár:
- 6 900 Ft elővételben (2014. június 2-ig),
- 7 900 Ft a helyszínen (ha marad)
- Elővétel: www.borigo.hu, Sidewayz Borkereskedés (1081 Budapest, Kenyérmező u. 6.)
Mesterkurzus a Borigo történetének legjobb boraival
- Előadó: Bányai Gábor Botond, főszerkesztő
- Borok:
- Demeter Zoltán – Veres 2012 (93 pont)
- Szeremley Birtok – Rajnai Rizling 1998 (92 pont)
- Schieber Pincészet – Szekszárdi Kadarka 2011 (91 pont)
- St. Andrea – Merengő Bikavér 2009 (91 pont)
- Takler Pince – Bartina 2007 (93 pont)
- Gere Attila – Kopár 2007 (92 pont)
- Bock Pince – Magnifico 2006 (94 pont)
- Royal Tokaji – 6 puttonyos Aszú Nyulászó (97 pont)
- Tokaj Oremus – 6 puttonyos Aszú 1999 (95 pont)
- Szepsy István – 6 puttonyos Aszú 2006 (100 pont)
- Mesterkurzus jegyár: 9 900 Ft (a belépőn felül)
- Elővétel: www.borigo.hu, Sidewayz Borkereskedés (1081 Budapest, Kenyérmező u. 6.)
Időrend
- 14.00-16.00 Mesterkurzus
- 16.00-22.00 Sétálókóstoló
- 19.00 Díjátadó ceremónia a 10 év legjobbjainak
- 20.00 Tombola
- 22.00 Kapuzárás
BORIGO – Középpontban a bor
Bátran mondhatjuk, hogy a BORIGO a legrégebben piacon lévő fogyasztói bor- és gasztronómiai magazin Magyarországon. 2004 júniusában jelent meg az első száma, fejlécén a nevet tökéletesen magyarázó „Középpontban a bor” gondolattal.
A BORIGO néhány év alatt a szakmailag leginkább elfogadott boros orgánummá vált, hiszen szerzői, a teljesség igénye nélkül:
- Mészáros Gabriella AIWS,
- Rohály Gábor,
- Tompa Imre,
- Csíki Sándor
- Bakos Zoltán és Teszár Ákos fotográfusok, később
- Ercsey Dániel,
- Bálint László AIWS,
- Herczeg Ágnes AIWS
tudása és tapasztalata jogosította fel erre. Nem szabad kifelejteni a sorból Bányai Gábor Botondot sem, aki az első pillanattól kiadója, szerkesztője és lelke a magazinnak. A BORIGO alkotta meg Magyarországon az első boros TOP100-at 2005 decemberében, és azóta minden évben a decemberi számban közli a magazin által legizgalmasabbnak tartott 100 bort. Ezen kívül minden évben megválasztják az Év Borászatát és az Év Meglepetését is.
2014 tehát az ünneplés éve a BORIGO Magazinnál, a stáb többször és több helyen emlékezik meg a magazin 10 éves fennállásáról. A három tavaszi rendezvény közül sikerrel lezajlott a szolnoki és a győri kóstoló. A legjobban várt rendezvény a 2014. június 11-én, a Bálna Budapestben megrendezésre kerülő nagykóstoló, amely több dolog miatt is különleges lesz. Bemutatják a magazin 10 évének meghatározó pincészeteit és azok borait, mégpedig oly módon, hogy meghívták a BORIGO TOP 100 összes kiadásának (2005-2013) minden nyertesét, de olyan pincészeteket is, akik valamely részkategóriában nyújtottak kiemelkedőt.
- A rendezvényen több kategóriában is díjátadót tartanak, megválasztva a 10 év legjobbjait, és kiállítást rendeznek a BORIGO eddigi címlapjaiból.
A szakmailag legizgalmasabb esemény kétségkívül a mesterkurzus lesz. Ezen a BORIGO TOP 100 történetének legmagasabb pontszámot kapott boraiból mutatnak be 10 tételt. Kivételes lehetőség lesz ez a borszeretőknek, 93 pontos fehérbor, 94 pontos vörösbor és 100 pontos aszú is kóstolható lesz majd a Bálnában!
- Az eseményen a NU L’bor és Bisztronómia szolgáltatja majd a gasztronómiai finomságokat, a nagyközönség pedig remek borokat nyerhet a tombola keretében.
- Az események részleteiről mindent megtudhat a Borigo Online-ról (www.borigo.hu) és a magazin Facebook oldaláról.
- Boldog születésnapot kívánok, Borigo!
- Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!