FOKHAGYMALEVES – A fokhagyma egészséges, én pedig szeretem. Ha nem lenne annyira egészséges, akkor is szeretném. Az itt szereplő spanyol fokhagymaleves amolyan gazpacho szerű, már csak a múltból itt maradt, kenyérrel való sűrítés miatt is. Ezt a középkori módit a 17. századtól kezdődően, leginkább a rántás szorította ki.
Nálunk, leszámítva a köménymagos és más egyszerű, vizes levesekbe elvétve szaggatott kenyérdarabokat, gyakorlatilag teljesen kiszorult, másutt, mint Spanyolországban, inkább megmaradt.
Spanyol fokhagymaleves (Sopa de Ajo)
A spanyol fokhagymalevesnek számos változata terjedt el, de mindnek közös hozzávalója a fokhagyma, a kenyér, a tojás és a füstölt spanyol pirospaprika.
A spanyol fokhagymaleves készítésénél béleljünk ki egy sütőlapot alufóliával, szórjuk bele a felkockázott kenyeret, csorgassunk a kenyérre olívaolajat, majd 180°C hőmérsékletű sütőben süssük 15 percig, vagy, amíg a kenyér aranybarna és ropogós nem lesz.
Lábosba öntsünk jó minőségű olívaolajat és tegyük bele a vékony szeletekre vágott fokhagymát és közepes hőmérsékleten pirítsuk 8-10 gerezd fokhagymát aranyszínűre. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda! Ha a fokhagyma megpirult adjunk hozzá apróra kockázott sonkát ízlés szerint és 1-2 percig süssük a fokhagymás olajban. Szórjunk őrölt pirospaprikát a (mérsékelten meleg) olajba, keverjük el, majd adjuk hozzá az előzetesen megpirított kenyérdarabokat és keverjük jól össze. Öntsük fel alaplével, húslevessel és emeljük a hőmérsékletet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A leves kívánt sűrűségének beállításához, szükség szerint adjunk még hozzá alaplevet, végső esetben, vizet. Ha forrni kezd, csökkentsük a hőmérsékletet, adjunk hozzá friss, apróra vágott petrezselymet és főzzük. A levest időnként kóstoljuk meg, hogy eldönthessük, szükséges-e sózni, borsozni. Ha a leves már lényegében elkészült a tetejére finoman öntsünk annyi tojást, ahány személyre készítjük, hogy mindenkinek jusson, majd a lábost fedjük le, és hagyjuk, hogy a tojás a levesben kívánt keménységűvé alakuljon. Ezzel a levesünk el is készült, tálalható. A tányérba jusson tojás is, amit petrezselyemmel, pirospaprikával is megszórhatunk. Tápláló egytálétel.
- Tipp: A sonka helyett füstölt házi kolbásszal is készülhet. A kenyér legyen jó minőségű, kovászolt, de egy jó ciabatta is megfelelő lehet. Akár bográcsban is főzhetjük, amitől még rusztikusabb és karakteresebb (és füstösebb) lesz az íze.
Nagyszüleink korosztálya még gyakran tépkedett szikkadt kenyérdarabokat különféle levesekbe, de lehet, hogy ez a takarékosság „ételt nem dobunk ki” jegyében történt.
A krémleveseknek (zöldborsó, sóska, ma a medvehagyma) természetes betétje a pirított zsemlekocka.