AMERIKAI MAGYAROK, vagy magyar-amerikaiak (Hungarian-Americans). Mindkét elnevezést értjük. A 2010-es népszámlálási adatok szerint  1.563.081 személy tartotta magát magyar származásúnak. A bevándorlási adatok értelmezése nem csekély figyelmet igényel. Noha az USA bevándorlási adatai szerint 1820 és 1996 között 1.674.000 magyar magyar érkezett az államokba, a statisztikai adatokat bizonytalanná teszi az

Osztrák-Magyar Monarchia időszaka, és az is, hogy a soknemzetiségű Magyarországról, sokan ma már zsidó-amerikainak, szlovák-amerikainak, román-amerikainak, német-amerikainak, vagy más hazai nemzetiség amerikai szülöttjének tartják magukat. Becsült hivatalos amerikai adatok szerint, a magyar-amerikaiak létszáma akár a 4 milliót is elérheti, ha közéjük vesszük a Romániából, Csehszlovákiából és Jugoszláviából kivándorolt magyar nemzetiségűeket is.

  • Talán meglepő, és ellentmond a közkeletű vélekedésnek, de amerikai szerzők véleménye szerint, a magyar bevándorlók körében jóval nagyobb volt a belső összetartás (!), ezzel együtt pedig az asszimilációra, az amerikanizálódásra való készség is, mint sok más kelet-európai nép körében. A amerikaiak ennek okaként Magyarország etnikai és vallási sokszínűségét jelölik meg.

Bevándorlás

Az első magyar bevándorlók 1848 után, politikai menekültként érkezetek Amerikába, s közülük legalább nyolcszázan (más adatok szerint kevesebben) szolgáltak az amerikai polgárháború alatt az unió hadseregében. A szegénység hajtotta második, az előzőnél jóval nagyobb bevándorlási hullám 1880-ban kezdődött, és 1902-ig jobbára a nem magyar nemzetiségűeket érintette. Mindezzel együtt, Amerikában a magyar etnikum létszáma a 19. század végén, 20. század elején mintegy 650-700.000 lehetett. 1924 után az amerikai bevándorlás kvóták ugyan fékezték a bevándorlást, ám az 1930-as, 1940-es években mégis számos , főként zsidó menekült érkezett az USA-ba. A bevándorlók száma a II. világháború után újabb 24.000, 1956 után pedig 35-40.000. fővel gyarapodott. (Az adatok a különféle források eltérőek lehetnek.)

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint, a legnagyobb létszámú magyar származású lakosság Ohio (203.417 fő), New York (157.863 fő), Kalifornia (133.988 fő), Pennsylvania (132.184 fő) és New Yersey (115.615 fő) államokban él.

Hungarian American Map

Az amerikai-magyarok százalékos aránya az Egyesült Államok államaiban, a 2000-es népszámlálás szerint

Kiryas Joel – a legmagyarabb amerikai (zsidó) település

Az amerikai wikipedia szerint az amerikai települések közül a legnagyobb százalékos arányú (18,9%) magát magyar származásúnak tartó közösség New York államban,  Kiryas Joel városkában él – és nagyobb részt jiddis nyelven beszél. 

  • „Kiryas Joel nevét az egykori szatmári rebbeTeitelbaum Joel után kapta, aki a szellemi atyja és a beindítója volt a település megalapításának. Teitelbaum a Holokauszt idején hagyta el Szatmárnémetit és maga köré gyűjtötte a szintén kivándorló híveit.” (wiki)

Az itthoni vélekedésünkkel szögesen ellenkező fenti állításomhoz visszatérve, miszerint az „amerikai szerzők véleménye szerint, a magyar bevándorlók körében jóval nagyobb volt a belső összetartás, […] mint sok más kelet-európai nép körében.” Kiryas Joel tükrében mindez talán érthetőbbé válik.

Kiryas Joel szabályai

Kiryas Joel télen, magukat magyarnak valló haszid zsidókkal

 Magyar-Amerikai etnikai konyha

Mark Zanger „The American Ethnic Cookbook for Students” című, a bevándorlók konyháit összefoglaló, diákoknak írt szakácskönyvében a következő jól ismert magyar ételek szerepelnek:

  • Pogachels (pogácsa) – ahogy az Erdélyből  kivándorolt magyar-zsidó nagymama, Malvina Kurtz ejtette és írta le.
  • Chicken Paprika (paprikás csirke) – Jolie Gabor, Ted és Mark Kaufmannal közösen írt „Family Cookbook” (1962) című szakácskönyvének receptje szerint készült étel. Jolie Gabor egyébként nem más, mint Zsa Zsa Gabor édesanyja.
  • Paprika Potatoes (paprikás krumpli) – a Pittsburgh Post- Gazette receptje szerint (1999), szigorúan magyar paprikával javallva készített.
  • Körözöt Liptaur Cheese Spread (körözött) – Rachel R. Isserow (Brookline, Massachusetts) „By Special Request” című munkája alapján, a körözött hozzávalói: 130 g túró, 115 g krémsajt, 60 g vaj, 3 evőkanál (45 ml) tejföl, 1 tk. mustár, 1 tk. kapribogyó (opcionális), 2 szelet szardella (opcionális), 1 kis hagyma, 1½ tk, paprika, 2 tk. köménymag, ¼ tk. csípős paprika.

Csíki Sándor♣