A KÍNAI WONTON bonyolultnak tűnő hajtogatással készül, akárcsak a vele rokon olasz társai. A szó maga, két kínai szó, a „kis gombóc” anglicizált összevonásából terjedt el nyugaton. A wontont főzhetjük, gőzölhetjük és süthetjük is. Sokoldalú és ízletes, emellett biztos siker. A tészta a szokásos: tojás, só, víz, liszt, rövid ideig gyúrás, pihentetés, nagyon vékonyra nyújtás. Ennyi.

Akiknek az eddiginél részletesebb leírás kell a tésztáról, azoknak álljon itt a recept, ami nagyjából 20-25 darab wonton készítéséhez elegendő tésztát ír le.

  • Hozzávalók:
  • 1 egész tojás
  • 3/4 teáskanálnyi só
  • 2 csésze (480 ml) liszt
  • 1/3-1/2 csésze (80-140ml) víz
  • liszt a gyúródeszka lisztezéséhez

Elkészítése: A könnyen felvert tojást összekeverjük a sóval és 1/4 csésze (60ml) vízzel. A lisztet edénybe szitáljuk, közepén mélyedés alakítunk ki és beleöntjük a tojáskeveréket. Vizet adagolunk hozzá és a szükséges mennyiségű vízzel tésztát gyúrunk. Elegendő néhány perces gyúrás is a sima tésztához, majd a kerekre formált tésztát lisztezett gyúródeszkán, liszttel meghintve, konyharuhával lefedve, 30 percig pihentetjük. Ezt követően nagyon vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott tésztát 9×9 centiméteres négyzetek vágjuk. A (lisztezett) tésztalapokat mélyhűtőben is tárolhatjuk.

A wonton hajtogatás titkai

Az első videó a wonton hústöltelékének elkészítéséhez is ötleteket adhat, de a töltelék olyan széles lehetőségeket kínál, hogy bizonyára mindenkinek lesz majd ötlete, hogy mit és miképpen készítsen.

Akinek az eddigi hajtogatási módszer nem volt szimpatikus az szánjon rá 1 percet és nézze meg a következő verziót is. És, aki azt gondolná, hogy ezzel minden hajtogatási változatot kimerítettünk, bizony téved. Akad jóval több is, ami azt jelenti, hogy akár magunk is kitalálhatunk egyet.

Csíki Sándor♣