EZÉKIEL PRÓFÉTA a judaizmusban, a keresztény és iszlám vallásban is megbecsült személy. Ő az „Ezékiel Könyve” szerzője, Búzi fia (Ez.1:3). 25 éves korában egyike annak a 3000 felső osztályba tartozó zsidónak, akit i.e. 597-ben, II. Nabukodonozor alatt, Júdeából Babilóniába száműztek. 30 éves korában kezdődnek a látomásai: „És lőn a harminczadik esztendőben, a negyedik hónapban , a hónap ötödikén, mikor én a foglyok közt a Kébár folyó mellett voltam: megnyilatkozának az egek, és láték isteni látásokat.” Az idézett bevezető sorok után sokak számára ismerős sorok következnek a „négy lelkes állatról”, és a leírásról, melyet sokan egy űrhajó leírásának tartanak.
A bibliai kenyér receptje – Ezékiel Könyve 4:9
„És végy magadnak búzát és árpát és babot és lencsét és kölest és tönkölyt, és tedd ezeket egy edénybe, és ezekből csinálj magadnak kenyeret; a napok száma szerint, a míg oldaladon fekszel, háromszázkilencven napon egyed azt.” (Ez. 4:9)
Ezékiel Könyvének előző sorai sokak érdeklődését felkeltették már, így aztán nem véletlen, hogy megjelentek az Ezékiel lisztkeverékek, ami a próféta 21. századi utóéletének egy kivételes példája. Nem tudok róla, hogy bármely más ó, vagy újszövetségi prófétának lenne hasonló üzleti alkalmazása. Krisztusnak azonban már akad. Ő diéták példamutató alakjává is vált az elmúlt időkben.
Ezekiel kenyerének lisztje sokféle változatban előfordul a boltok polcain is (magyar termék is akad). A világhálón számtalan recept kering, szabadon választhatunk, de a fenti idézet szellemében magunk is kísérletezhetünk. Akinek ehhez nincs kedve itt talál egy receptet:
- Hozzávalók (2 kenyérhez):
- 2 1/2 csésze búza szem (bio boltból)
- 1 1/2 csésze tönkölybúza liszt
- 1/2 csésze árpa
- 1/2 csésze köles
- 1/4 csésze száraz zöld lencse, vagy ízlés szerint más lencse
- 2 evőkanál száraz bab, nagy
- 2 evőkanál száraz bab, vesebab
- 2 evőkanál száraz bab, apró
- 4 csésze meleg víz (45 ° C)
- 1 csésze méz
- 1/2 csésze olívaolaj
- 2 csomag szárított élesztő
- 2 evőkanál só
Elkészítése: A vizet, mézet, olívaolajat és élesztőt, öntsük egy nagy tálba. Keverjük össze és hagyjuk 5 percig pihenni. Keverjük össze az összes gabonát és a babot, lencsét és őröljük meg őket. A frissen őrölt liszthez hozzákeverjük a tönkölybúza lisztjét, a sót és a vizes keveréket és alaposan eldolgozzuk, 10 percig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg kenyértészta állagú nem lesz. A tésztát olajozott kenyérsütő formákba tesszük. Hagyjuk meleg helyen, 1 órán át kelni, amíg a tészta eléri a sütőforma tetejét. 175°C hőmérsékleten 45-50 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Aki akarja, ezt a kenyeret is elkészítheti dagasztás nélkül. Ebben az esetben érdemes hosszabb, egynapos kelesztéssel dolgozni. A dagasztás nélküli kenyér (DNK) technikája itt olvasható.
Brian élete
Ezékiel nevéhez baljós látomások kötődnek, amit az UFO hívők is gyakorta idéznek. Ezek helyett itt egy rövid részlet a zseniális Monthy Python csoport bibliai időkben játszódó, Brian élete című kult-filmjéből.
Én még csak most fedeztem fel ezt a lisztet és nagyon bölcs dolognak tartom. Változatosan készithető és komplett, meg persze nagyon egészséges.
Mivel őröljük meg a hozzávaló magokat?
Személy szerint Ezékiel lisztet vásárolok (500g-os kiszerelés, Natura) – így nem kell őrölgetnem meg ilyesmi; hozzácsapok 2 pohár vizet, 1 pohár olíva olajat, 2/3 pohár magot (napraforgó, szezám, tök-, lenmag, etc) 2 tk sót, 1 ek sütőport és 1 ek szódabikarbónát; bedobom a kenyérsütőbe – és 58 perc múlva: tádáám! Kész az egészséges, adalékanyagoktól és mindenféle izétől mentes, kovásztalan kenyérkém <3