BUDDHA BAR – Sunday Brunch a Buddha-Barban. „Live sushi station”, ázsiai büfé, a Buddha szobor előtt élő hegedűkíséret a háttérzenéhez, korlátlan ásványvíz és üdítő 7900 Ft-ért. Így szólt Angelus Barbara bevezető mondta, majd így folytatja: „Gondolt már arra, hogy milyen jó lenne vasárnap ebédre is ázsiai különlegességeket, vagy sushit enni? Welcome cocktail, live sushi station Budapest legszélesebb sushi választékával, ázsiai büfé a legkedveltebb Buddha-Bar fogásokkal, frissen készülő főételek,
korlátlan ásványvíz és üdítő, és élőzenével kísért DJ a Buddha szobor előtt: ez a Buddha-Bar Sunday Brunch. Tenger gyümölcsei és sushi látványkonyhánkban sushi séfünktől sokféle tekercsből és sashimiből választhat. Specialitásaink, így a Tom Yum leves, vagy a Pirított libamáj szarvasgombás teriyaki szósszal sem maradhat le a Sunday Brunch menüjéről. A főételeket frissen készítjük Önnek a la carte. Ha mégis inkább megszokott reggeli ételeivel kezdené nálunk a napot, akkor is biztosan talál kedvére valót, különösen ajánljuk a Buddha-Bar Hotel vendégeinek a kedvencét a Buggyantott tojás Benedictet, Siddharta módra.
Árak: 12 éves kor felett 7 900 Ft (+ 12% Service charge), 6-12 éves kor között 3 600 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes. Az ár Welcome Cocktailt, ásványvizet és üdítőt tartalmaz. Sunday Brunch: minden vasárnap 12-16 óra között.”
- Nos, ennyi volt a hivatalos információ, s most következzenek a személyes tapasztalataim.
Buddha-Bar – Sunday Brunch, 2013. őszén
A Buddha-Bar és Ossama Kutaini séf nem először szerepelnek a FOOD&WINE oldalain. Ossama bor- és pezsgővacsoráin több alkalommal is részt vettem. Tehetsége kétségtelen, s tehetségének legfeljebb (más szemmel nézve: leginkább) a Buddha-Bar franchise gazdái szabnak határt. A Buddha-Bár kötött stílusú, ázsiai fúziósnak mondott étterem. A látványelemek, a fényerő, a méretes arany Buddha, az ételválaszték, mind-mind eleve elrendeltetett, s a világ Buddha-Bárjaiban ettől jelentős eltérésre ne is számítsunk. Ezt jelenti a franchise. Ez egy jól körülírt stílus, amit – a példa ezt mutatja – nagyon sokan szeretnek, s amiért az emberek hajlandók is fizetni.
- A Sunday Brunch új életre látszik kelni Budapesten. Az elmúlt hetek különböző meghívásai legalábbis erre utalnak.
A Sunday Brunch választékában Thaiföldön és Laoszban népszerű Tom Yam és a hagyományos japán Miso levest találhatunk, melyekhez kedvünkre válogathatunk a tofutól a tengeri algáig a hozzávalók közül.
A sushi egyre népszerűbb, a tavaszi tekercs pedig meghódította már Magyarországot is, még ha többségünk nem is éppen vasárnapi ebédre fogyasztja, pedig ott lenne a helye a húsleves mellett, helyett, előtt, után.
A Buggyantott tojás Benedict Siddharta módra lényegében egy Eggs Benedict. Ez egy olyan klasszikusnak számító tojásétel, ami szerencsés módon visszacsempésződött a Sunday Brunch főételei közé, s ez jó.
- Az Eggs Benedict, amúgy, az egyik legsikeresebb hollandi mártás kompozíció, amit Charles Ranhofer (1836-1899) az 1837 óta folyamatosan működő Delmonico’s Reastaurant (New York) francia séfje alkotott. Ugyanabban az évben, amikor az Eggs benedict született, Escoffier, a világ első igazi sztárszakácsa, még Nellie Melba, az ausztrál szoprán énekesnő tiszteletére alkotott Pêche Melba desszerttel arat sikert (London, 1893).
S, hogy a főétel szekcióban megjelenő tojás valóban koncepció és nem tévedés, azt a másik két étel, a „két tojás kívánság szerint elkészítve bacon-el, vagy sonkával, burgonya ropogóssal” és a „Buddha-Bar Hotel omlett paradicsom fondü-vel és burgonya ropogóssal” is bizonyítja. Tetszik az elképzelés.
A „Wokban sült hátszín thai bazsalikommal” kellemes húsétel, az „ázsiai ízek” kedvelt sztereotípiáival. Asztaltársaim a „Grillezett lazac citromos szója emulzióval” elnevezésű ételt választották. A desszertek közül sajttorta, macaron és „kit-kat” is került a tányéromra.
A 19. század végén kialakuló Sunday Brunch kezdetben nem volt más, mint az Osztrák-Magyar Monarciában jól ismert gábli. A Sunday Brunch (s persze a gábli is) az idők során lusta kényelmességgel egyre inkább eltolódott a szagos mise utánra. A témában kétségtelenül szakértőnek számító Krúdy meghatározása szerint:
„Tizenegy óra! Ez a gábli pontos ideje az egész földkerekségen. Nem lehet rajta változtatni, nyugodjunk meg benne.”
A ma létező Sunday Brunch (és gábli) a déli harangszóval köszönt be. Így van ez a Buddha-Bar étteremben is, ahol az arany Buddhától uralt különleges hangulatú térben az országban egyedül itt megtapasztalható stílussal ismerkedhetnek az ázsiai konyha kedvelői.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!