ÚTMUTATÓ készült a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához, szól a hír és ez valószínűleg sokakat nem csigáz fel, ráadásul jó hosszú elnevezés is, de a szakmát különösen érdekelheti és érintheti is. Az útmutató több éves munka és a különféle szakmai szervezetekkel való egyeztetés eredménye. Úgy tűnik, hogy az útmutató egy olyan együttműködési modell szerint készült, amely valamennyi állami hivatal, intézmény számára követendő példa lehetne.

„A most tízezer példányban elkészített kiadvány egy eddig példátlan mértékű szakmai együttműködés eredményeképpen jött létre, és szilárd alapja lehet annak a stratégiának, amely évtizedes távlatban határozza meg az élelmiszerbiztonság feladatait.” – mondta Nemes Imre a Nébih elnökhelyettese.

A munkacsoport vezetője Zoltai Anna, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vendéglátás és étkeztetés-felügyeleti osztályvezetője volt. Az a fajta példamutató együttműködés, amelyre a bevezetőben is utaltam, éppen Zoltai Anna kvalitásain múlott, megcáfolva ezzel azt a joggal elterjedt és mélyen gyökerező állampolgári véleményt, amely szerint a Hivatallal nem lehet normálisan együttműködni. Lehetett, s erre éppen ez az útmutató a bizonyosság. Mint az MTI idézi:

„Hatalmas siker, hogy olyan szervezetek is részt vettek egymás mellett a végleges forma megtalálásában, akik egyébként nincsenek egymással diplomáciai kapcsolatban. […] Remélem, hogy a felhasználók olyan szeretettel forgatják majd, amilyen szeretettel a munkacsoport készítette azt.”

Nemes Imre, a Nébih élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese azért is nevezte mérföldkőnek az Útmutatót, mert a vendéglátás és az étkeztetés a magyar élelmiszerlánc mintegy 110 ezer szereplőjének közel a felét adja. A hazai Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia egyébként 10 évre előre meghatározza az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos célokat és feladatokat. Az Útmutató kiadása ennek a feladatmeghatározásnak is része és a partneri együttműködésre is jó példa.

Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) elnöke, a munkacsoport tagja külön üdvözölte, hogy a Nébih felismerte, hogy az adózót nem tönkretenni, hanem támogatni kell.

Az Útmutatót készítő munkacsoport tagjai

  • Alpári György (VIMOSZ),
  • Asztalos István (KGKE),
  • Balázs Ildikó (OKSZ),
  • Dusnokiné Tóth Zsuzsanna (Bács megyei ÉBÁI),
  • Dr. Fehér Ágnes (OEK),
  • Grélingerné Káposzta Jolán (ÉLOSZ),
  • Gulyás Valéria (ÉLOSZ),
  • Herz György (MVI, MÉSZ),
  • Horváth Éva (NÉBIH ÉTbI, ÉHT),
  • †Kamocsai Gábor (ÉLOSZ),
  • Kollárszky Liza (ÁPB),
  • Kovács László (MVI) ,
  • Dr. Lizák Erzsébet (NÉBIH ÉTbI, ÉHT),
  • Mészáros László (NÉBIH ÉKI, ÉHT),
  • Molnár B. Tamás (MGE),
  • Nagy Tünde (NÉBIH ÉTbI, ÉHT),
  • Pataki János (Cukrász Ipartestület),
  • Dr. Pásztor Szabolcs (VM),
  • Pozsáné B. Julianna (ÉLOSZ),
  • Romvári Györgyi (VIMOSZ),
  • Ruiszné Nádas Judit (ÁPB),
  • Selmeczi László (Cukrász Ipartestület),
  • Soós Tamás (Magyar Élelmiszerbank Egyesület),
  • Schittler-Lehőcz Éva (NÉBIH ÉTbI, ÉHT),
  • Szabó István (MOSZ),
  • Szakály Attila (KISOSZ),
  • Szalayné Hogyor Andrea (ÉLOSZ),
  • Szeri Zoltán (KÖZSZÖV),
  • Tell Anikó (ÉLOSZ), Tóth Éva (OKSZ),
  • Trangóni Katalin (MOSZ),
  • Wolf András (ÉHT),
  • Zoltai Anna (NÉBIH ÉTbI, ÉHT)

Hogy juthatunk hozzá?

  • A Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági igazgatósága a 10 ezer példányban megjelentetett útmutatót a vendéglátó és étkeztető vállalkozások számára ingyenesen teszi hozzáférhetővé.
  • Az Útmutató a NÉBIH honlapról is letölthető, kinyomtatható. LETÖLTÉS.

Csíki Sándor♣