HUNGARIKUM – Mint a közelmúltban többfelé megjelent „A Hungarikum Szövetség, a HUSZ Hungarikum Akadémia és a Hungarikum törvény stratégiáját alkotók szakmai véleménye a törvény erejénél fogva, illetve a Hungarikum Bizottság által hungarikummá nyilvánított elemekről. A „közfelkiáltásos” hungarikum alkotókat összefogó Hungarikum Szövetség (HUSZ) szerint a Hungarikum Bizottság által eddig hivatalosan hungarikummá minősített 15 tétel közül több nem állja ki a „hungarikum próbát”.

  • (Eddig ugyan kicsit kacifántos, de korrekt volt a fogalmazás. Kétségtelenül figyelmesen kell olvasni ahhoz, hogy világos legyen, hogy kik és milyen jogosítványok alapján szólalnak fel. Szerk.)

Ha sok a hungarikum, nincs is hungarikum

Birinyi József

„A nem kellően alátámasztott, átgondolt minősítések hígítják a hungarikum márkát, kategóriát. „Ha sok a hungarikum, nincs hungarikum”. (Birinyi József) Nem a számszerűség fontos, hanem a „magyar érték, világlépték” minőség, elismertség, ismertség. A szellemi kulturális örökség részét képező magyar nemzeti értékek közül, – a hungarikum kerettörvény 2012. december 28-i módosítását követően – automatikusan, a törvény erejénél fogva minősülnek hungarikumnak az UNESCO szellemi kulturális örökség, és a világörökségek közé felvett magyar érték…”(Birinyi József az elmúlt évek során sokat tett a hungarikumokért. Szerk.)

A vita tárgya: a karcagi birkapörkölt

„Lavinát indíthat a legutóbb hungarikummá minősített karcagi birkapörkölt, amely vitathatatlan érték, gasztronómiai örökség, tradicionális receptúra, de megyei, nagy-táji érték és jelenleg még nem hungarikum, mert a magyarság nem azonosítja magával, és a világ nem azonosítja a magyarsággal. Tehát a hungarikum elismertség, ismertség kritériumoknak még nem tesz eleget.”

  • A HUSZ azzal érvel, hogy noha a receptúra valóban tradicionális, de megyei, nagytáji – nagykunsági – érték, még nem hungarikum.

Egy igazi karcagi birkapörkölt, Csontos György pásztor előadásában

Sokan – sajnos a hivatalosságok köréből is – helytelenül hungarikumnak nevezik, tekintik az összes magyar őshonos, történelmi fajtát, receptúrát, a magyar találmányokat, specifikumokat, a 100% magyar terméket…) Már a csabai csülökpörkölt is jelentkezett, hogy minősítsék hungarikummá. A karcagi példa alapján nagyon sok receptúra, gasztronómiai érték, amely érték, de nem feltétlen hungarikum, hasonló igényt támaszthat, szeretne hungarikum lenni. Ha a folyamatot nem állítjuk meg, akkor felhígul, széténeklődik a hungarikum kategória! A Hungarikum Szövetség szakmai véleményét folyamatosan eljuttatja a Vidékfejlesztési Minisztériumba, a Hungarikum Bizottsághoz, titkársághoz. A napokban Birinyi József a HUSZ elnöke egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett a Hungarikum Bizottsággal, a hosszútávon működőképes, következetes hungarikum minősítés mielőbbi kialakítása érdekében, a hungarikum törvény szükséges módosításai ügyében.

Birkanyáj

Csíki Sándor♣