2013 06 023A PHO LEVES jó leves. Pho leves ügyben pedig a Funky Pho vidáman és stílusosan más hely, mint a környék változatosan színes választéka. Ha az Andrássy úttal párhuzamos Mozsár utcában, a Nagymező utca és a Jókai tér között tanyát vert Funky Pho nem lenne olyan zavarba ejtően „rombüfé”, talán nem is tetszene. Most azonban úgy tűnik, hogy a pho leves és a pho leveshez illeszkedett, illesztett vietnami ihletésűnek gondolt design ragyogóan megférnek egymással.

„Jó leves a pó leves”© mondhatnám újra, tudva, hogy bárhogy is ejtsék a vietnamiak, vagy a pigmeusok, ez a leves nálunk már csak „pó” marad, ahogy Ho Shi Minh is Ho apó.

  • Amit a pho levesekről, az északi és déli stílusról, a receptekről, s egyebekről tudni kell és érdemes azt már megírtam a Vietnami Pho leves – házias Pho levesek receptje posztban, ezért ezt itt most kihagyom, s legyen szó csak a Funky Pho büféről, sok képpel.

Panoráma kép a Funky Pho „kerthelyiségéről”

Nos, azt a „kerthelyiséget”, amit egy étteremnek soha nem néznék el, a Funky Pho-nak mosolyogva megbocsájtom, mert az étel rendben van, a kiszolgálás barátságos és kedves és, vicc, de nincs stílustörés sem. Így aztán, ha nem vigyáznak, akár még kult-hely is lehet belőlük, vagy „jelenség”.

Funky Pho design

A Funky Pho Szabolcs Éva és Szabolcs András nevéhez kötődik. Évának a Dining Guide-nál töltött idők okán fine-dining alapozása is akad. Ő az, aki a vietnami konyhát, Észak-, Közép- és Dél-Vietnamot igazán ismeri. A pho levesük stílusa egyébként a gazdagabb dél-vietnami.

Szabolcs András (Funky Pho)

Szabolcs András „Phonök” (Funky Pho)

Szabolcs András informatikai szakember, Amerikában dolgozott, a CocaCola alkalmazta. Ez álomállásnak tűnik innen, a távolból, s talán az is volt, de hazajött, majd négy hosszú éven át üzlethelyiséget keresett, ahogy mesélte, mire összeállt a Funky Pho – az, amit a képeken is láthatsz. Érdekes a világ. András területe egyébként leginkább a marketing, s ha az üzletben körbenézünk, a multis arculattervezés alaposságának és egy rombüfének a sajátos koktélját láthatjuk, amire az üzlettel szemközti üres telken álló autóparkolóban kialakított „kerthelyiségben” kerül fel a korona.

A Funky Pho "kerthelyiségében"

A Funky Pho „kerthelyiségében”. A pálcika végén a tálban megfőtt hátszín.

Funky Pho pho leves

A pho leves készítéséről, mint említettem, jó sokat írtam (itt elolvashatod), ezért ez a néhány fotó bővebb szöveggel nem egészül ki, de a lényeg így is világos lehet.

Széles rizstészta + nyers, pácolt hátszín + szeletelt, főtt sertéshús

2013 06 014

+ forró húsleves, keleti fűszerekkel (csillagánizs, gyömbér, fahéj, stb.)

+ az ízesítő, nyers zöldek (újhagyma , szójabab csíra, koriander, stb.)

A pho leves után a bónusz tavaszi tekercsek következtek, külön-külön háromféle töltelékkel, hússal, tofuval a képen is látható mogyorókrémmel (mogyoróvaj+Hoisin szósz+?)

Vietnami stílusú tavaszi tekercs

  • A Funky Pho kellemesen rusztikus élményt nyújtott és a Funky Pho példája alapján is lehet rajta gondolkodni, hogy vajon mi tesz egy helyet elfogadottá, egy másikat pedig nem. Talán a szelleme, mondhatnánk fellengzősen. A pho pedig divatba jött, divatba kezd jönni, és nem kétséges, hogy ez kedvez a leghazaibb vietnami büfének, a Funky Pho-nak is. Amikor ott jártunk, angolok ültek a parkolóba kitett székeken, mellettük hatfős magyar család étkezett. A Funky Pho valamennyiünknek mosolygós élmény volt. Nekem, biztos.

Csíki Sándor♣