A PHO (ejtsd: így) a vietnami konyha nagyszerű utcai (street food) levese. Hajdan még a nyugati országok thai éttermeiben ismerkedtem a „noodles soup” éttermek leveseivel, melyek lényegében ugyanazok, mint a vietnami, vagy más pho-eredetű ázsiai levesek. Magyarországon napjainkban fedeződik fel, már csak azért is, mert végre akadnak jó helyek, ahol autentikus pho (ejtsd: így) levest ehetünk.

Észak és dél – Hanoi és Saigon

Piac a Vörös-folyón

Piac a Vörös-folyón

A pho levesek két fő típusa északon Hanoi („északi pho”), délen Ho Si Minh-város, régi nevén, Saigon („Saigon stílusú pho”) nevéhez kötődik. Az északi és déli pho stílus a rizstészta szélességében, a leves édességében és a választható hozzávalókban tér el egymástól. Várakozásainkkal szemben, ez a leves cseppet sem számít ősinek, hiszen alig valamivel a 20. század elején kezdett északon, a Vörös-folyó deltavidékén kialakulni, majd lassan terjedni és később, a háborús migrációval délre is eljutni. A ma már gazdag pho, szegényes levesként indult.

A pho levest a 20. század első évtizedeiben a hús még kevéssé jellemezte. Volt benne tofu, gomba, egyebek, de hús csak elvétve. A pho leves annyira fiatal ételcsalád, hogy első igazi említésével csak 1931-ben találkozhatunk. A ritkán előforduló húsok közül inkább a marhahús volt a jellemző összetevője. A csirkehús csupán 1939 körül bukkant fel a pho-ban, aminek az is oka lehetett, hogy akkoriban a vietnami piacokon hétfőn és pénteken nem lehetett marhahúst kapni. A marhahús drágább is volt, ritkább is, ezért csak az 1940-1946 közti években kezdett elterjedni.

Saigon-stílusú pho

Vietnam kettészakítása (1954) után több, mint egymillió észak-vietnami menekült délre. A pho leves készítésének kultúráját ők vitték el a déli országrészbe, ahol aztán ki is alakult a saját, széles tésztás, némiképp eltérő ízesítésű déli stílus.

Hanoi-stílusú pho

  • A pho levest a vietnami háborúban szolgáló amerikai katonák, majd a büféket, éttermeket nyitó vietnamiak révén az amerikaiak és a világ más országának lakói is megkedvelték. Az USA (és persze a világ) egyik leghíresebb pho étterme a Pho Ta, Pennsylvaniaban.

Házias pho leves I.

Alaplé (többnyire húsleves), rizstészta, hús, többnyire csirke, vagy marha, zöldfűszerek, lime és számos más finomság. Imádom én is, mint egyre többen. Változatos, íz gazdag, és leves. Elkészítése egyszerű, megtanulható. Lássuk hát, hogy miképpen kell eredeti, házias pho levest készíteni.

  • A pho leves készítése időt igényel, de megéri a fáradságot. Tegyünk fel vizet a tűzre és hagyjuk forrni. Helyezzük bele a velős marhacsontot és a marhahúst (marhapofa, marhafarok, stb.) és sózzuk meg. Főzzük 8-10 percig forrásban lévő vízben, majd a vizet öntsük le a húsról, a csontokat, húsokat vegyük ki a lábosból és egyenként mossuk le, tegyük félre.
  • A hozzávalókat tegyük tiszta vízbe majd (a filmben egy éjszakán át) főzzük hosszú órákon át. A leves felszínéről merjük le a zsiradékot. Valamennyi húst és csontot vegyük ki a levesből. A csontokat eldobhatjuk, a húsokat tartsuk meg. A levet gondosan vigyázva, hogy üledék ne menjen át, öntsük egy új edénybe. Egy zsírmentes erős húslevest kapunk így.

  • Tegyünk fel vizet forrni. Készítsünk elő vöröshagymát, gyömbért, újhagymát és csillagánizst. A filmben szereplő Pho Hoa kínai fűszerkeverékben ánizs, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, fekete kardamom, koriander is találhatók. A forró vízzel töltsük fel a levest, tegyük bele a öldségeket, fűszereket. (A fűszereket csomagoljuk tüll zsákba, vagy teafilterbe.) Főzzük 30 percig, majd az újhagymát, hagymát, gyömbért, fűszereket vegyük ki a levesből. A levest sóval és „Rock candy„-val, egy nagy cukorkristályokból álló cukorféleséggel ízesíti.
  • Előkészíti a szeletelt nyers fehérpecsenyét. A korábban a levesben megfőtt húst felszeletelik és lefedve tárolják.
  • A rizstésztára forró vizet öntenek, keverik, majd a tésztát szűrőbe öntik és szűrik és folyó víz alatt lemossák, hűtik. A tésztát mély tányérokban elosztják. A vékonyra szeletelt nyers fehérpecsenyét a forró levesben rövid ideig (fehéredésig) főzik, majd ez is a tányérba, a rizstésztára kerül. Főtt hús szeletek is kerülnek a tányérba, majd jönnek az egyéb ízesítők: a szeletelt vöröshagyma, újhagyma, apróra vágott petrezselyem zöldje. A tányérokat forró levessel öntik fel. Az előzőeken kívül babcsíra, chili, lime, ízlés szerint más is kerülhet bele, A Hoisin és chili szósz is gyakori ízesítő.

Házias pho leves II.

A következő receptben a leves elkészítése az előzőhöz hasonlóan történik. Az előzetes forralás (5-10 perc),  és a húsok, csontok lemosása itt is fontos momentum. Az új főzővízbe 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor és 1 evőkanál szárított hagyma kerül. A vízbe helyez egy darab szép marhahúst és 1 fej vöröshagymát is. A levest közepes lángon 1-2 órán át főzi. A leves habját folyamatosan leszedi.

A fűszerek előkészítése: 1 nagy darab gyömbér, 3 csillagánizs, 2 darab fahéj, 3 fekete kardamom, 1 fej vöröshagyma. A fűszereket, a szeletekre vágott gyömbér és a kettévágott hagymát a forró tűzhelyen megpirítja. A fűszereket a videón látható módon készíti elő, csomagolja be. A levest újabb 90 percig főzi.

A húst kivesszük a levesből és folyóvíz alatt lehűtjük, mossuk. A fűszereket, hagymát eltávolítjuk a levesből. A levest sóval, cukorral (Pho fűszerkeverékkel) ízesítjük. A marhabordát felszeleteljük. Előkészítjük a többi hozzávalót is és tálalunk (lásd: videó).

  • Tippek:
  • A babcsírát 10 másodpercig blansírozza, nem teljesen nyersen fogyasztja.
  • A (széles) tésztát először hideg vízben áztatja, majd forró vízbe teszi (blansírozza), aztán hideg vízzel lehűti.
  • A pho leves  készítése során számos olyan egyszerű technikai részlet fordul elő, melyet hagyományos vasárnapi húsleveseink elkészítésénél is alkalmazhatunk. Érdemes kipróbálni!

Csíki Sándor♣