BURGONYALEVES – A válság gyermekeiről és Clararól is írtam már. Most egy paprikás, paradicsomos, babérleveles, rozmaringos, majoránnás, csipetkés válság burgonyalevest készítettem. Finom is, laktató is, és nyáron még olcsó is. Ugyanennek a rövid levű változata egy paprikás, paradicsomos, babérleveles, rozmaringos, majoránnás paprikás krumpli lenne, ahogy ezek a dolgok a magyar konyhában már megszokottak.
Rozmaringos burgonyaleves
- Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál libazsír (el is hagyható)
- 1 nagy hagyma
- 600 g burgonya
- 2 nagyobb paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb paprika
- 2 teáskanál rozmaring
- 2 teáskanál majoránna
- 1/2 teáskanál chili
- 3 teáskanál őrölt pirospaprika (édesnemes)
- 2 közepes babérlevél
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- 6 szem egész feketebors
- só
- A csipetkéhez:
- 1 egész tojás
- liszt
Elkészítése: az apróra vágott hagymát olajon, libazsíron dinsztelem. Ha már félig elkészült, hozzáadom a kockára aprított paprikát, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a megtisztított feldarabolt burgonyát. Ügyelünk arra, hogy a zöldségek ne égjenek le, ezért gyakran keverjük meg. Adjuk hozzá a fűszereket is és folytassuk a keverést. Öntsük fel vízzel majd lassú tűzön főzzük készre. A fokhagymát a legvégén tesszük bele úgy, hogy a megtisztított és apróra vágott fokhagymát a levesbe keverése előtt néhány percig a levegőn pihentetjük, hogy még intenzívebb lehessen az íze. Szükség szerint sózzuk, fűszerezzük, majd beleszaggatjuk a tojásból, lisztből készítet levesbetétet. Rövid ideig még, amíg a tészta is elkészül, főzzük.
- A leves sűrűségét a paradicsom és hagyma mellett leginkább a burgonya adja. Talán nem lesz meglepő, de egy burgonyalevesben a burgonya meglehetősen fontos, ezért lehetőleg jó minőségű, már bevált főzőburgonya fajtát használjunk. Ha nem szeretjük a sűrű leveseket és azt szeretnénk, hogy a burgonya kevésbé főjön szét, akkor a hagymát, paprikát paradicsomot a fűszerekkel fűzzük és a burgonyát csak később adjuk csak a leveshez . (Némi karikázott füstölt kolbász igen feljavítja az ételt, de egy válságlevesbe mégsem tehettem.)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!