A BÁROK, SÖRÖZŐK, KOCSMÁK világszerte alig különböznek egymástól. Többnyire ultramodernek, vagy éppen régimódiak, kopottak, s archaikusan zsúfoltak. Mindenféle eredetiség, vagy extravagancia nélkül, legtöbbjüket hamar el is felejtjük. Akadnak azonban olyanok, amelyek egy életre az emlékezetünkbe vésődhetnek. A következők bizonyára közéjük tartoznának.

The Birdsville Hotel and Pub, Ausztrália

A 110 lakosú Birdsvill, homokdűnék között, a Simpson sivatag szélén, az ausztrál vadon szívében, a Diamantina folyónál áll. Ez a Wangkangurru-Yarluyandi őslakosok földje. A kocsma fala visszavisz a múltba. Régi sapkák, sörös plakátok – a legrégebbi még 1884-ből származik. A legtöbb látogató amatőr off-road versenyző. A szeptemberi versenyekre érkeznek. A közeli repülő leszállópálya miatt a többi hónapokban is akad látogató. A buciba töltött báránypörkölt sivatagi paradicsommal és szezonális zöldekkel különösen jól készül. Hozzá Queensland XXXX sört ajánlunk.

Birdsville Hotel, Ausztrália

Cave Bar, Jordánia

A barlangkocsmát egy, a Kr.u. I. századból származó, kétezer éves, vöröses homokkőbe vésett navateus sírkamrában alakították ki. Az ókori Petra városában tett fárasztó kirándulás után jól eshet a hűvös sírban, vagy az előtte kialakított teraszon egy hideg sört, koktélt elfogyasztani, vízipipázni, s közben beduin zenét hallgatni. Lehetőség van a rejtettebb sírkamrákban elhelyezett asztaloknál is helyet foglalni. Arab és európai ételeket szolgálnak fel, amelyhez a helyi vörösborokat érdemes megkóstolni.

  • Petra Guest House Hotel, Wadi Musa, Jordania
  • Honlap: –

A barlang bár bejárata, Petra, Jordánia

Blue Lagoon Bar, Izland

Az izlandi kék lagúna és a kocsmája az egyik legjobb hely a lazításra. Belső részén könnyű italokat, fagylaltokat szolgálnak fel, külső teraszán bikinis pincérnők állnak a vendégek rendelkezésére. A tej-kék színű, geotermikus, forró vizű lagúnában élő algák hatóanyagai állítólag kiváló ránctalanítók is. Ha itt járunk, száraz fehérborból ésBlue Curacao-ból készített „Blue Lagoon” koktélt rendeljünk, könnyű szendviccsel.

Kék lagúna, Izland

Cova d’en Xoroi, Menorca, Spanyolország

Mallorca szomszédján, Menorca szigetén járva érdemes felkeresni a tenger fölé magasodó sziklafal barlangrendszerében kialakított kocsmát és éttermet. A helyi legenda szerint egy betyár, Xoroi, élt itt a családjával. A feldühödött pásztorok, ellopott állataikat keresve a friss hóban követték Xoroi lábnyomait, s találtak rá rejtekhelyére. Xoroi a tengerbe vetette magát, felesége és gyermeke eltűnt a barlang sötétjében. A barlang este diszkóvá alakul át. A kocsma belépődíjas, ám a fantasztikus panoráma mindenért kárpótol. A naplementét nézve, rendeljünk helyi ginből és frissen facsart citromléből készített „Pomada” koktélt

A Xoroi barlangbár, Menorca, Spanyolország

Vesuvio, San Francisco

A North Beach túloldalán, a hírhedt City Lights Bookstore-ral szemben áll az 1948-ban alapított bohémkocsma, a jazz, a költészet, a művészet élő emlékműve. Színes közönsége a művészektől, a sakkjátékosokig, taxisofőrökig, táncosnőkig, európai turistákig, életművészekig terjed. 1955. október 17-én az amerikai beat nemzedék és pszichedelikus mozgalom meghatározó alakja, Neal Cassidy állt meg itt, hogy ettől kezdődően a Vesuvio már soha ne legyen az, ami korábban volt. Ez lett Jack Kerouac egyik törzshelye, aki Neal Cassidy alakját az Úton című regényében örökítette meg. A kocsmában a legendák, Kerouac, Dylan Thomas, Ginsberg fotói. 1960 egy mámoros éjszakáján innen telefonálgatott sikertelenül Kerouac, hogy Henry Millert, az írót, átcsábítsa a Vesuvioba. Ihatunk itt környezettudatosan készített öko-bort, sört, vodkát újrahasznosított palackból, együtt az öko-barát, elvarázsolt törzsvendégekkel.

Vesuvio, San Francisco, USA

Csíki Sándor♣