A GÖZLEME az egyik legjobb török étel, lényegében töltött lepénykenyér. Sokan, akik Törökországban jártunk, ettünk húsos, spenótos, fetás, tojásos, sajtos, burgonyás és egyéb gözleme variációkat. A recept egyszerű: kelt tésztát készítünk lisztből, felfuttatott élesztővel, majd ezt a tésztát vékonyra nyújtjuk, egyik felét megtöltjük, a tésztát ráhajtjuk, majd a hagyományos kúpos lapon (sac) megsütjük. Jobb híján serpenyőben is süthetjük.
Isteniség! 🙂 Van esetleg egy jó töltelékrecept is a tarsolyban? A fűszerezésre lennék leginkább kíváncsi. 🙂
Ennek a török utcai gyorsételnek van egy másik változata is. Ez kovásztalan kenyértésztából készül: a tésztát alig vastagabbra nyújtják, mint a rétestésztát. A nagy kerek lapokat kettévágják, a közepén elrendezik a tölteléket, s tésztaszélek hajtogatásával becsomagolják. Nagy, téglalap formájú „bukta” az eredmény, melyet szintén vaslapon, vagy serpenyőben sütnek meg. Felszeletelve (is) kínálják. A töltelékek ugyanazok, mint fent, de a változatoknak a fantázia szab csak határt.
Mi tavaszzal olvastunk erről az ételről, azóta többször készítettük el a kelt tésztás változatot gombás töltelékkel.Idáig még mindenkinek nagyon izlett.
…és iszunk hozzá egy pohár ayrant…