SUSHI ILLEMTAN – Japán Autómárkák Napja lesz Kecskeméten ezen a hétvégén, 2012. október 6-án. Ha Japán, akkor az autók és elektronika, origami és bonsai mellett, vagy helyett, sokaknak éppen a vibráló színvilágú sushi és a sushi éttermek jutnak eszébe, pedig igazából kevés japán engedheti meg magának, hogy jó sushit egyen, mert a jó sushi drága étel, legalábbis hajdanában Shimamoto-san ezt válaszolta, amikor az iróasztalán kicsomagolt vörös algát (nori) és ragadós rizst látva erről kérdeztem.

Mindez érthető is, ha a világ legnagyobb halpiacán (Tsukiji shijō, Tokyo) vagyonokért, akár 400.000 dollárért is vásárolt tonhalakra gondolunk. A tokiói Tjukitsi halpiacon több, mint 400 féle tengeri élőlény közül választhatunk, a 300 kilogrammos tonhaltól a kicsiny szardíniáig. Az olcsó tengeri halaktól a drága kaviárig. Tokió három nagy halpiacán évente összesen mintegy 700.000 tonna tengeri lény kerül forgalomba, mintegy 5,5 milliárd dollár értékben. Az aukciók hajnali 5:20-kor kezdődnek és általában reggel 7:00-kor érnek véget.

Sushi többféle is akad, ám Kiyoshi Hayamizu sushi séf ezúttal a nori algába feltekert maki sushi (makizushi) készítését mutatja be a következő videón.

A sushi divatba jött hazánkban is, már akár ételfutárral is rendelhető, ami persze nagyon messze van attól a ceremóniától és illemtantól, ami a jó sushi bárokban, Japánban dívik. Hogy miképpen is kell egy elegáns sushi étteremben japán módra viselkedni, enni, ahhoz nézzük meg a következő érdekes videót.

A sushi illemtan sok mindent elárul a japán kultúráról, ahogy egy japán autó is más, mint nyugat-európai, vagy amerikai társai. Valamennyi magán hordozza a tervező és gyártó nemzet lelkének lenyomatát. 2012. október 6-án, szombaton, Kecskeméten a Japán Autómárkák Napján ezzel ismerkedhetünk. Ha az autóba ültök, jusson eszetekbe a sushi is.

Csíki Sándor♣