AMERIKA DÉLI ÁLLAMAIBAN (Texas, Georgia, Alabama, stb.) kedvelt a déli-stílusú sós „biscuit”. Kevés összetevőből áll és könnyű elkészíteni. Fecó barátom a biscuit hallatán annyira lelkes lett, hogy nyomban kért is egy autentikusnak mondott receptet Texasból. Az USA gyakran vitatott gasztronómiájáról beszélve az etnikumokról még szó esik, de szinte kivétel nélkül elfeledkezünk arról a kézenfekvő és közismert tényről, hogy ez bizony egy számunkra elképzelhetetlenül nagy ország.
Texas például nagyobb, mint Franciaország. Nem csoda hát, hogy Texasban is akadnak régiók, nem csupán a terroir fogalmát kitaláló Franciaországban. Shanna nagymamájának most következő családi receptjét Nyugat-Texasból küldték:
- Hozzávalók:
- 2 csésze (480 ml) liszt
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 8 evőkanálnyi kockára vágott vaj
- 3/4 csésze (180 ml) tej
Elkészítése: a sütőt melegítsük elő 220 °C-ra. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Adjuk hozzá a kockákra vágott vajat. A liszt közepén készítsünk egy mélyedést és lassan öntsük a közepébe a tejet. Kezdjük dagasztani a tésztát és adjunk még hozzá tejet, ha szükséges. Enyhén lisztezett felületen kívánt vastagságúra (1,5-2,0 cm) nyújtsuk ki a tésztát. Pogácsaszaggatóval, vagy vékonyfalú üvegpohárral szaggassuk ki a tésztát. A „pogácsákat egymástól kellő távolságot tartva helyezzük sütőpapírra a tepsin. 12 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Déli-stílusú házi készítésű „pogácsa”
A következő videón a hölgyek egy másik déli államból (Georgia, USA) vannak. Nagy eltérések természetesen nincsenek. (A film ugyan jó nyelvgyakorlás, de ha valaki gyakorlott a konyhában, akkor angol nélkül is könnyen érthető.)
Déli-stílusú házi „pogácsa” (Southern-style biscuits)
- Hozzávalók:
- 2 csésze (480 ml) szitált liszt
- 2 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1/4 csésze hűtött zsír
- 2 evőkanálnyi hűtött vaj
- 3/4 csésze (180 ml) hideg aludttej (joghurt)
Elkészítése: sütőt melegítsük elő 230 °C-ra. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport szódabikarbónát és sót. Adjuk hozzá az kis kockákra vágott hideg zsírt és vajat. A liszt közepén készítsünk egy mélyedést és lassan öntsük a közepébe a hideg tejet. Kezdjük dagasztani a tésztát és adjunk még hozzá aludttejet, ha szükséges. Enyhén lisztezett felületen 1,0-1,5 cm vastagságúra nyújtsuk a tésztát. Pogácsaszaggatóval, vagy vékony falú üvegpohárral 6-7 centiméter átmérőjű tésztát szaggassuk ki. A pogácsákat egymástól kellő távolságot tartva helyezzük sütőpapírra a tepsin. 12 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Mihez együk?
Általában dzsem szerepel a biscuits mellett, de ehetjük mézzel is, mint a péksüteményeket általában. Dzsemmel, mézzel, húspogácsával, sajttal is kiváló, azonban a biscuits igazi célja, értelme, küldetése a Sausage Gravy mellett van (Sausage Gravy and Biscuits).
Ez tetszik, kipróbálom!
Eccerű és naccerű, pláne így tőtve, de a mi eldőlő, leveles pogácsáinknál nincs jobb 🙂