A TOKAJI LÖSZ ARCAI immáron másodszorra rendezi meg szakmai kóstolóját. A 2012. szeptember 12-én, szerdán a Borfesztivál első napján megrendezésre kerülő kóstolónak ismét a Budai Várban található Magyar Borok Háza ad otthont. Jegyek kizárólag elővételben és korlátozott számban állnak rendelkezésre. Ezúttal a Tokajból érkező 13 neves pincészet mellett 1 pannonhalmi és 2 szekszárdi vendég pince mutatja be száraz és édes borait, amelyek alapanyaga lösztalajon termett. Az összefogás célja, hogy bemutassa elsősorban a Tokaji hegy löszös talajának borban megjelenő karakterét, szépségeit, eleganciáját, kecsességét a különböző birtokok, dűlők tükrében.
Rövid megnyitó beszéd: dr. Kovács Tibor, a Tokaj Hétszőlő birtokigazgatója. „Lösz talaj jegyei szőlőben és borban” – BCE, Kertészettudományi Kar, Talajtan Tanszék előadó. „Tokaji hegy lösztalaja dőlő klasszifikáció tükrében” – Alkonyi László, a tokajwine.net szakírója. (A megnyitó beszéd, és a két rövid előadás összesen ~30 perc időtartamú)
„Ekkortól kezdve laza szerkezetű, illatos, friss borok jelentek meg a löszös borok képében, de ezeket már valamiféle fanyarság is kísérte. Kezdett kibontakozni egy olyan kép, amiben az látszódott, hogy ezek egyre jobban hasonlítanak a többi fajtára, de volt bennük valami plusz: a lösz, az mégis csak lösz!” (Alkonyi László)
„A típusos löszben nincs rétegződés, vagyis egyneműnek tekinthető. Geológiai vonatkozásban ez az egyik leggazdagabb kőzetforma, hiszen egyetlen másik sem tartalmaz annyi ásványt, mint ez, ugyanis a benne található szilikátok az ásványvilág egyharmadát adják.” (dr. Vitányi Béla, geológus)
Résztvevő Tokaji borászok
- Balassa István
- Bodrog Borműhely
- Bott Pince
- Demeter Zoltán
- Dorogi Testvérek
- Gizella Pincészet
- Hétszőlő
- Hímesudvar
- Kikelet Pince
- Paulay Borház
- Szepsy István ifj.
- Tokaj Kereskedőház Zrt.
- Zöld Birtok
Vendégborászatok Pannonhalma és Szekszárd löszös területeiről
- Pannonhalmi Apátság Pincészet
- Dúzsi Tamás
- Szeleshát Pincésze
A borokat Tokaji Sajt Manufaktúra sajtválogatásai (Bodnár Sándor, Mád) kíséri.
- A belépő ára: 3.500 Ft / fő, amely magában foglalja a borok és a sajtok kóstolását.A kóstoló részletei itt találhatók.
(A sajtótájékoztató anyag alapján összeállította: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!