MARILYN MONROE (1926-1962), az 50 esztendővel ezelőtt elhunyt legenda diétája igen csak elütött napjaink hollywoodi sztárjainak táplálkozásától. Persze, Marilyn sok más tekintetben is kilógott a sorból, ahogy a táplálkozásából is látványosan hiányoztak a megfontoltság szembetűnő jelei. Nem volt léböjt kúra, speciális, az éppen divatosnak megfelelő étrend. Egy, a Pageant magazin 1952 szeptemberi számában megjelent interjú szerint, Marilyn Monroe számos, bizarrnak nevezett étkezési szokással bírt.

Nyers tojás és steak

Kezdjük mindjárt a reggelijével. Szokásos reggelije, mint mesélte, egy pohár meleg tej volt, amibe két nyers tojás kevert. Ezt a multivitaminok követték. Meglehetősen sokat fogyasztott ezekből is.

„Kétlem, hogy bármely orvos is táplálóbb reggelit tudna javasolni egy sietős, dolgozó nőnek.” – nyilatkozta.

Marilyn Monroe reggelije: nyers tojás és meleg tej (1952)

Egy folytonos rohanásban (és késésben) lévő dolgozó nő azonban aligha éri be a reggeli meleg tejjel és nyers tojásokkal. Nem is érte be. Így aztán mit evett Marilyn, hogy gömbölyű vonalainak ívét megőrizze? Persze, hogy húst!

Marilyn Monroe déli étkezései férfiasan húsközpontúak volt. Ebédje, s vacsorája is többnyire állati fehérje, hús, némi zöldséggel körítve. Kedvence a steak volt.

A Pageant Magazin 1952-es számának idézett cikke (1952)

Vajon Marilyn éppoly istennő volt a konyhában is mint a filmvásznon? Az igazságot már soha nem tudjuk meg, az azonban majdnem bizonyosnak látszik, hogy élvezte a főzést. A Pageant magazinnak így nyilatkozott:

„Az otthoni vacsoráim megdöbbentően egyszerűek. Esténként megállok a hotelhoz közeli piacnál és veszek egy steak-et, báránybordát, vagy májat, amit aztán a szobámban lévő elektromos sütőben megsütök. A húshoz négy-öt nyers sárgarépát eszem, s ez minden.”

Marilyn Monroe és a hot dog

A Pageant-nak adott interjúban bevallotta, hogy a fehérjében gazdag diéta tartotta meg az alakját, már csak azért is mert az esti drámai osztályok után leginkább nagy fagylaltkelyhekkel kezelte magát.

„Biztos vagyok benne, hogy nem engedhettem volna meg magamnak ezt a kényeztetést, ha a szokásos étrendem nem állt volna szinte teljesen csak fehérje tartalmú ételekből.”

Ha Marilyn élne, bizonyára lenne már legalább egy sikerkönyve, amiben – könnyű kitalálni – a szénhidrát szegény, fehérjében gazdag diétát népszerűsítené (meg a róla elnevezett koktélt). Ez a diéta ma is népszerű – és hatékony.

Marilyn Monroe és Albert Einstein IQ-ja?

  • Marilyn Monroe az IQ tesztet állítólag még a II. világháború idején, az akkori munkahelyén, egy repülőgépgyárban töltötte ki. Az átlagos amerikai IQ abban az időben 130 volt. Marilyn eredménye a kimagaslónak számító 160 feletti lett. Marilyn Monroe tehát átlagon felül magas intelligenciájú nő volt, különösen, ha a 160+ értéket John F. Kennedy elnök meglehetősen szerénynek számító 129-es IQ-jával vetjük össze. Marilyn Einsteinnel (160+) összemérhető intelligenciájú volt, s lám, kicsi a világ, a 21 éves Marilyn és a nála 47 évvel idősebb Albert 1947 táján egymásra is talált. Marilyn így szólt Einsteinről: ” Ő volt a legenergikusabb férfi, akivel valaha is együtt voltam.”  Urbán legenda? Lehet. Alkalomadtán megpróbálok a végére járni.

Csíki Sándor♣

Ha az írás tetszett, kattints a „tetszik” gombra!