A CHUNO BLANCO az egyik legérdekesebb élelmiszer alapanyag. Egzotikus hozzávaló, szárított burgonya. A burgonya tartósításának igen régi módja az Andokban a burgonya kiszárítása, amihez a hegységben a tengerszint feletti magassággal ritkuló levegő, az extrém hőmérséklet ingadozások, a nappali meleg, az éjszakai fagyok és a szél szolgáltatnak optimális környezeti feltételeket.
A három fagyos éjszakán és három tikkasztó nappali melegben való szárítás, része a kecsua és ajmara indiánok burgonyához kötődő rituáléjának. A kiszárított burgonya könnyebb, ezért az utazók ideális élelmiszere volt, és mind a mai napig készítik, sőt az európai üzletekben is megjelent. A chuno szó egyébként kecsua eredetű és annyit jelent, hogy fagyott burgonya. A fehér változat (chuno blanco) mellet létezik egy fekete is (chuno negro). A kiszárított burgonyát felhasználás előtt egy éjszakán át langyos vízben áztatják, majd másnap a kívánt méretre vágják és bő vízben többször átmossák.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!