MÁKOS KRUMPLI CURRY (Aloo Posto). A mákos krumpli curry Bengália étele. A paprikás krumpli népszerű étel mifelénk, én is szeretem. A mák is szinte már hungarikum. Egy jó mákos palacsinta, mákos gombóc, mákos tészta, mákos sütemény, mákos rétes, mákosguba mindig számíthat odaadó hódolatomra. Az indiai mákos krumpli curry azonban valami új, mert a mák ebben a receptben leginkább fűszer. Nagyon egyszerű és különleges recept, emiatt nézzük el, hogy ezúttal nem paprikás a krumpli.

Mákos krumpli (Aloo Posto)

A mák a bengáli konyha fontos tartozéka. Kedvelése évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza. Leginkább vegán ételek alkotórésze, azonban hal és hús ételekben is előfordul. A receptben szereplő Aloo Posto (jelentése: burgonya, mák) az egyik legtipikusabb mákkal készülő étele a bengáli konyhának.

  • Hozzávalók:
  • 4-6 db burgonya, aprítva
  • 1 csésze mák
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. kerti katicavirág (Nigella sativa)  mag (elmaradhat)
  • 2 db piros chili
  • 1 hagyma apróra vágva
  • 4 hegyes zöld paprika
  • 1/2 ek. kurkuma

Elkészítése 4 lépésben:

  • 1. A mákot vízben egy éjszakán át áztassuk.
  • 2. A magokból kevés vízzel készítsünk sűrű pasztát.
  • 3. A piros chilit és a katicavirág magokat, majd és a hagymát és egészben hagyott zöld chilit olajon pirítsuk meg, ezt követően adjuk hozzá a burgonyát, s keverjük jól össze. Pirítsuk és fűszerezzük kurkumával, sóval is.
  • 4. Adjuk hozzá a mákpasztát, jól keverjük össze, fedjük le és időnként megkeverve, főzzük készre. Ha szükséges, sózzuk meg.

Megjegyzés/tippek: az indiaiak zsiradéknak tisztított vajat (ghí) és mustárolajat is használnak, de nincs kőbe vésve, régiónként eltérhet, s ami eltérhet el is tér. Van olyan recept, amiben cukor is szerepel, de ezt inkább hagyjuk el. A leggyakrabban előforduló hagymaízű katicavirág mag (Nigella seed) hagymamaggal, vagy más receptek szerint, római köménnyel is felcserélhető.

Csíki Sándor♣