„BIZTONSÁGOSABB a salátánkat egy WC-ülőkén készíteni, mint a konyhai vágódeszkán.” – idézi Dr. Charles Gerba-t, az Arizonai Egyetem mikrobiológia professzorát Alessandra Bulow (Food & Wine, USA). Az ok, mint a professzor is mondja, de mi is tudjuk, hogy „Az emberek a WC-ülőkét rendszeresen fertőtlenítik, ám nem tudatosodik bennük, hogy a konyhára is igazán szükség lenne figyelmet fordítani.” A professzor csokorba szedte a legkritikusabb konyhai színtereket, ahol a baktériumok előfordulhatnak. Ezek: a szivacsok, mosogatórongyok, törlőruhák, mosogatók, vágódeszkák, hűtőszekrények, konyhai pultok.

1. Szivacsok, mosogatórongyok, törlőruhák

1000 különböző szivacsot és mosogatórongyot megvizsgálva, mintegy 10 százalékuk volt szalmonellával fertőzött. Egy átlagos háztartásban a legtöbb E.coli és más széklet-eredetű baktérium is a szivacsokon és mosogatórongyokon, törlőrongyokon, konyharuhákon  fordul elő.

  • Tanács: a mosogatórongyot legalább hetente cseréljük. A szivacsot fertőtlenítőszerrel, vagy mosogatógépben, esetleg mikrohullámú sütőben (30 sec.) fertőtlenítsük.

2. Mosogató

A konyhai mosogatóban több E.coli fordul elő, mint a WC-kagylóban az öblítés után. A konyhai mosogató remek hely az E.coli számára. Nedves, párás és a lefolyóban és a mosogatóban lévő ételmaradékok tápanyagot is biztosítanak.

  • Tanács: fertőtlenítőszerekkel rendszeresen tisztítsuk a mosogatót. (Az ecet erre nem alkalmas.)

3. Vágódeszka

A legtöbb esetben sokkal biztonságosabb lenne a WC-ülőkén felvágni a salátának valót, mint a vágódeszkán. A professzor vizsgálatai alapján a nyers húsokból eredően legalább 200-szor annyi széklet-baktérium található egy átlagos vágódeszkán, mint egy WC-ülőkén. A legtöbben csak leöblítjük a vágódeszkát, ám a nyers húsokból, baromfiból hátramarad a szalmonella, campylobacter, s más mikroorganizmusok. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések legnagyobb része a nyers húsok baktériumai okozta fertőzés.

  • Tanács: Használjunk külön vágódeszkát a húsoknak és a zöldségeknek. Ezzel elkerülhetjük a keresztfertőződést. A vágódeszkát rendszeresen fertőtlenítsük, ha pedig van, mossuk mosogatógépben. A műanyag vágódeszka volt korábban az, amit jónak tarthattunk, de újabban úgy tűnik, hogy a fa vágódeszkák a fa baktériumölő anyagai miatt  hasonlóan jók lehetnek, így aztán mindenki válasszon kedve szerint, de fertőtlenítsen.

4. A hűtőszekrény alsó polca

A hűtőszekrény alsó polca, alja többnyire nedvesebb, mint a felsőbb polcok, s ez kedvez a baktériumok szaporodásának. Emellett a zöldségtároló rekeszek is itt találhatók, a húst is többnyire az alsó polcra helyezve olvasztjuk ki.

  • Tanács: a hűtőszekrényt, s különösen az alsó polcot, rekeszeket kéthetente fertőtlenítsük és kerüljük a zöldségek és húsok együtt-tárolását.

5. Konyhai munkalapok

A konyhai munkalapok legalább annyira fertőzöttek, mint a konyhai mosogatók. Ebben leginkább az játszik szerepet, hogy leginkább a baktériumoktól hemzsegő mosogatószivacsokkal, mosogatórongyokkal, konyharuhákkal töröljük „tisztára”.

  • Tanács: Használjunk papír törlőt és fertőtlenítőszereket.

(Csíki Sándor♣)