AMBRUS LAJOS (1950) író, szerkesztő új könyve a Kortárs Kiadó gondozásában a könyvhétre jelenik meg. Címe: Lugas – Tertium datur. A Food&Wine olvasói jól tudják, Ambrus Lajos a blog megtisztelő jelenlétű állandó vendégszerzője. Írásai, számos azok közül is, amelyek a „Lugas – tertium datur” kötetben megjelennek, ezeken az oldalakon is közlésre kerültek. Értékes, nagyra értékelt művek ezek, így aztán csak mélyen egyetérteni lehet a könyv fülszövegének ajánlásával, miszerint:

„Ambrus Lajos szemlélete és minőségeszménye oly literátor felmenőivel rokonítja, mint Hamvas Béla, Cs. Szabó László, Várkonyi Nándor vagy Illyés Gyula. Írásművészetének tengelyét adják a renszeresen publikált esszék és tárcák, melyek országosan ismertté és megbecsültté tették nevét; pontosabban az a belőlük sugárzó szemlélet- és létmód melynek leginkább a táj-tradíció-kultúra fogalmak lehetnek a háromszögelési pontjai. Ezek az értékek sütnek át soraiból, legyen szó elfeledett régi gyümölcsökről és tudósokról, étkekről, szűkebb vagy tágabb pátriáról, közös és egyedi sorsokról, tragédiákról.”

Ambrus Lajos (1950) író, szerkesztő

Első regénye az Eldorádó 1988-ban jelent meg. A vas megyei Egyházashetyén él. A Kortárs című folyóirat főszerkesztője.

Kötetei: Eldorádó (1988), Ambrus Lajos-Váradi Gábor: Szombathelyi képek (1997), Szókalauz (1996), Az én szőlőhegyem (2005), Lugas (2008)

Főbb díjai: Művészeti Alap Elsőkötetesek Díja (1989) , Bölöni-díj (1989), A Magyar Napló film­novella pályázatának első díja (1998), Év Könyve-díj 2003, A Magyar Írószövetség Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Szakosztálya pályázatának második díja 2004, József Attila-díj 2005, Szépirodalmi Figyelő-díj (2008) (Forrás)

A dedikálások időpontjai

  • 2012. június 8. péntek 15 óra –  Liszt Ferenc tér, Írók Boltja
  • 2012. június 9. szombat 18 óra – Vörösmarty tér

A könyvet jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe!

Csíki Sándor♣