EPER ÉS LEVENDULA szezon is van egyszerre, mint minden rendes évben, s mindezekhez társul, hogy a fröccsnek is eljött a maga nyárideje, így aztán mi sem természetesebb, mint hogy epres-levendulás fröccsöt készítsünk száraz (félszáraz) fehérborral, esetleg (alkoholmentesen) szőlőlével készítve, s természetesen harmatosan lehűtve. Ínyencség ez, amolyan majdnem sangria, amit a levendula tesz igazán izgalmassá.
Epres-levendulás fröccs
- 1/4 csésze 100%-os narancslé
- 1 csésze friss eper
- 1 evőkanál friss levendula virág
- 1 palack (750ml) száraz fehérbor (vagy szőlőlé)
- 4 csésze ásványvíz
- A díszítéshez:
- 4 – 6 szál friss levendula
- 4 – 6 friss eper
Elkészítése: A narancslevet, epret és levendulavirágot turmixgépben, vagy botmixerrel aprítsuk fel, majd tegyük üvegbe. Öntsük rá a bort (szőlőlevet) és hűtőszekrényben min. 30 percig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le.
Szervírozás: a borospoharat töltsük meg félig az eper-evendula szűrlettel és szénsavval dúsított hideg ásványvízzel, vagy szódavízzel töltsük fel. A poharat levendulával, eperrel díszítsük.
- Tipp: eper sörbetet (sorbet) és fagylaltot is készíthetünk levendulával. A sörbetet pezsgővel is felönthetjük.
- Tipp: a szürkebarát (Pinot gris), a Sauvignon blanc, a Grüner Velteliner különös alkalmas ehhez a fröccshöz, de más borokkal is jó italunk lesz. A hazai fajtákkal is érdemes próbálkozni. Szerencsére akad belőlük egyre többfelé.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!