RELOAD – CSAPÓ: BUDAPEST! címmel a ‘We Love Budapest’ a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködésben filmes  konferenciát szervezett a Dohány utcai Continental Hotel Zarában. A ‘We Love Budapest’ „a főváros népszerűsítéséért munkálkodó pozitív városkommunikációs kezdeményezés”, s mint ilyen, a konferencia céljául tűzte ki, hogy a filmes szakma, a turizmus képviselői, az állami szféra és a Budapesten élők számára találkozási lehetőséget biztosítson és megtegye az első lépést a közös együttműködés felé.

„Arra törekszünk – szól a facebook-on az ismertető -, hogy Magyarországot, mint attraktív és költséghatékony filmes desztinációt, forgatási helyszínt mutassuk be a potenciálisan hazánkba érkező külföldi szakembereknek. A konferencia hosszú távú célja pedig, hogy egy olyan rendszert hozzunk létre, ami a hazánkba érkező külföldi filmes produkciók munkáját segíti.”

Bevezető

Kiket hallhattunk csütörtökön a Zara Hotelban? A bevezetőben Száraz István ötletgazda mondott köszöntőt, majd a Magyar Turizmus Zrt nevében Bacsa Krisztina, a hotel nevében Géher Zoltán és a bonyolult nevű Budapest Turisztikai Desztináció Menedzsment Nonprofit Kft. (BTDM) nevében Bódis Gábor köszöntötte a konferencia résztvevőit. Ezt követően a konferencia fővédnöke, Sándor Pál filmrendező szólalt fel.

Neményi Ádám producer és Száraz István (We love Budapest)

Filmturizmus és gazdaság

A konferencia 3 fő blokkból állt. Az első blokk a filmturizmus és gazdaság kapcsolatáról szóló előadásokat foglalta keretbe. Az első előadó Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója volt, aki A Magyarországon forgatott külföldi filmek hatásáról, PR értékéről, a filmturizmusról beszélt.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója

Ebben a blokkban szó volt még a filmfinanszírozásról (Radnai Károly, OrienTax), a külföldi produkciók szervezési körülményeiről (Cserven János, loc.mgr. Die Hard 5), láthattunk szkeccs (Szimler Bálint, „Itt vagyok”) és imázsfilmeket (Madarász Isti, Get Engaged).

Filmgyártás a magyar produkciós cégek szemével

A második blokkban érdekes előadásokat hallhattunk a Magyarországon forgatott külföldi reklámfilmekről, kisfilmekről (Sipos Gábor, Laokoon Film Arts), a film és turizmus összekapcsolásának lehetséges kreatív megoldásairól (Szegő Fruzsina, Pipacs film), a Balaton-felvidéken forgatott népszerű svéd, norvég TV produkciók tapasztalatairól (Székely György, MR Zrt és Boros Panna, New Angle Team).

RELOAD - Csapó: Budapest! filmes konferencia 2012

Filmgyártás a magyar stúdiók szemével

A Continental Hotel Zarában megrendezett eseményen a magyar produkciós cégek, valamint a stúdiók szemén keresztül is betekintést nyerhettünk a filmszakma gyártási és kivitelezési folyamatába. Abban az előadók valamennyien egyetértettek: Budapest a stúdiók felszereltségének, az itt dolgozó munkaerő felkészültségének, továbbá az adókedvezmények aktuális helyzetének köszönhetően, remek forgatási célpont. Az előadók Adam Goodman (Mid Atlantic Films), Somkuti András (Korda Stúdió) és Fekete Zoltán (Raleigh Studios Budapest)  voltak.

A konferencián Andy Vajna producer, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, az etyeki Korda Stúdió társtulajdonosa, az InterCom Zrt. elnöke is jelen volt, vele a Várban, a Pálinkafesztiválon is összefutottunk.

Andy Vajna

  • A konferencia jó kezdeményezés volt, gratulálok a We love Budapestnek. Szép munka volt!

Csíki Sándor♣