A RÁK ezernyi szállal kötődik táplálkozásunkhoz is. Amit a rák megelőzéséhez mindenképpen kerülnünk kellene, az az ipari körülmények között tartott, hozafokozókkal, növekedési hormonnal kezelt, takarmányozott állatok (vörös)húsa. A cukrok minden formája, a zsírok közül pedig az előbbi módon takarmányozott állatok zsírja, a transz-zsírok és a részlegesen, vagy teljesen hidrogénezett olajok.

Mindezek mellett érdemes figyelemmel lennünk a xeno-ösztrogénekre is. Ilyen a műanyag palackokból kioldódó, elhíresült BPA (Biszfenol-A), amellyel a konzervekben is találkozhatunk. Ez csupán néhány a bennünket napona érő (káros) hatások közül, de csökkentésükkel sokat tehetünk egészségünk védelmében, ahogy már az egészséges és elegendő alvás is segítségünkre van abban, hogy a rák kockázatát csökkentsük.

Csíki Sándor♣