A HORTOBÁGYI nyurgaponty a Kárpát-medencében őshonos magyar vadponty állomány értékes tájfajtája. Európa legnagyobb pontytermelő halgazdasága, az állami tulajdonú Hortobágyi Halgazdaság azért is tenyésztette ki, mert kiválóan alkalmazkodott a Tisza vízrendszeréhez, a természetvédelmi oltalom alatt álló hortobágyi puszta egyedi tulajdonságú halastavaihoz.

Testformája nyújtott, hengeres, szép színe az olajbarnától sárgásfehérbe hajló. Húsa különlegesen jóízű, kissé szálkás, magas gasztronómiai értéket képviselő. Elkészítési lehetőségei változatosak.

Pontyfajták

Bár a hajdani – leginkább a középkori és a böjti – étrendben a halak még kiemelkedő szerepet töltöttek be, és a halhús kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságai is közismertek, a halfogyasztás aránya a mai magyar étkezési kultúrában már csak mérsékeltnek tekinthető. Mindeközben a Világörökség részét képező puszta halastavai különleges minőséget, másutt nem található egyedi értéket teremtenek.   A Hortobágyi nyurgaponty izgalmasan ízletes, értékes hazai hal, melynek a megbecsülése a magyar gasztronómia új és friss szemléletének visszatükröződését is jelenti.

A hazai halakra irányuló figyelem a szakácsművészet csúcsain is megmutatkozik. A Hagyomány és evolúció szakácsverseny döntőjének tizenhárom résztvevője a METRO által biztosított, 1,7-2,0kg élősúlyú Hortobágyi nyurgapontyból készítette halételeit.

Ezek az ételek is ékesen mutatják azokat az alig kiaknázott lehetőségeket, melyek édesvízi halaink gasztronómiai értékeiben rejlenek.

Csíki Sándor♣