SZÉLL TAMÁS, a Michelin csillagos Onyx étterem séfje, aki 2011-ben megnyerte a világhírű francia chef, Paul Bocuse (a képen) nevével fémjelzett verseny, a Bocuse d’Or, magyarországi selejtezőjét, ezzel megkapta az esélyt arra is, hogy 2012. márciusában, Brüsszelben, az európai döntőn is bizonyítson. Széll Tamás felkészülését Geir Skeie norvég séf, a Bocuse d’Or 2009-es győztese segíti, akivel ma közösen bemutatkoztak és főztek is a

verseny két fő alapanyagából a doveri nyelvhalból, valamint a szabad tartású csirkéből a METRO Vevőakadémián (ahol nem is oly régen egy másik verseny is zajlott).

Szabadtartású baromfi

Széll Tamást pályafutásának eddigi legjelentősebb elismeréseit 2011-ben kapta, hiszen tavaly márciusban az Onyx megkapta első Michelin csillagát, októberben pedig a HUNGEXPO által szervezett magyarországi döntőn Széll Tamás elnyerte a lehetőséget arra, hogy ő képviselje Magyarországot a Bocuse D’Or európai döntőjén. Felkészülésében 2012 februárjában bő egy héten át Geir Skeie norvég séf volt segítségére, aki 2009-ben megnyerte a világversenyt.

Geir Skeie

Széll Tamás elmondása szerint igen rövid idő alatt bejárta a különböző konyhastílusok széles skáláját. Megismerte a hideg és a melegkonyhai technológiákat és a napi gyakorlatban is használja azokat. Sok időt töltött gourmet színvonalú hentes műhelyekben,ahol az étlapon előforduló húsok, halak bontását, sajátosságait tanulhatta. Ide tartozik a különböző kreatív, házi hentes termékek készítése is. Legmélyebben azonban a gourmet melegkonyha és hidegkonyha területét ismeri és ismereteit folyamatosan bővíti. Az utóbbi időben nyitott a gourmet szintű cukrászat felé is. Több Valrhona csokoládé kurzuson is részt vett, követi és alkalmazza a legkorszerűbb technológiákat, eszközöket, irányzatokat és folyamatosan kísérletezik. Nagy rendszerességgel látogatja a szakmai kurzusokat és szabad idejében a Michelin csillagos helyeket.

Széll Tamás

Széll Tamás fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki magának. 2003-ban megnyerte a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsversenyt és képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőn. 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt nyerte meg, mely a legrangosabb hazai melegkonyhás megmérettetés. Idén, 2012 márciusában, pedig ő képviseli Magyarországot a brüsszeli Bocuse d’Or európai döntőjén.

A mai sajtótájékoztatón bemutatkozott Kolonics Zoltán, a Gerbeaud cukrászda kreatív cukrászvezetője is, aki jelenleg a Coupe du Monde de la Pâtisserie cukrászversenyre készül. Így a versenyek történelme során első alkalommal mondható el, hogy a Bocuse d’Or szakácsversenyre és a Coupe du Monde de la Pâtisserie cukrászversenyre egy házból mennek versenyzők Magyarországról.

(A sajtótájékoztató anyaga alapján: Csíki Sándor)