VALENTIN NAP – lehet róla rosszat mondani azzal, hogy semmi közünk hozzá, mert amerikai, így aztán nincs beágyazottsága a magyar kultúrába, és lehet a napot tartani azzal, hogy Valentin, vagyis Bálint, lelkes, naiv szent volt, illetve „voltak”, mert, hogy több ilyen nevű is akadt abban az időben, amikor tényleg sűrűn teremtek a szentek. Szent Valentin első ábrázolásával egyébként a Nürnbergi Krónikában (1493) találkozunk. A Krónikában szereplő fametszeten ábrázolt római papról, Valentinről leírják, hogy II. Claudius (Kr.u. 213-270) uralkodása idején szenvedett mártírhalált. A jámbor lelkű Szent Valentin (vagyis Bálint) egyébként a legenda szerint azzal írta be

magát az emlékezetbe, hogy virágoskertje legszebb rózsáiból összeállított csokrot adott az ifjú (ős)keresztény házasoknak. Szent Bálint, amúgy a szerelmesek, jegyesek, fiatal házasok, lelki betegek, epilepsziások, hasfájósok védőszentje. Szépen összetartozó tünetegyüttes ez, mint láthatjuk.

Valentin napon (is) legyen virág a terített asztalon

Posírozott körte Valentin napra

Szép Valentin napi desszert a posírozott körte, amihez a hámozott, szélesebb végén a későbbi tányérra állítás miatt egyenesre vágott körtét cukros vízben, citrommal, szegfűszeggel, fahéjjal, esetleg sáfránnyal, narancshéjjal forrás alatti hőmérsékleten lassan főzzük főzzük, nagyjából harminc percig majd a lében hagyjuk hűlni.

Készül a Valentin napi posírozott körte

A körtét kivesszük a fűszeres vízből, hűlni hagyjuk, majd olvasztott csokoládét öntünk rá. Díszíthetjük kis cukorszívekkel is és önthetünk alá likőrt, esetleg flambírozhatjuk is. persze a gyertyákról se feledkezzünk meg, s flambírozásnál a inkább csak diszkrét legyen a fény, hogy a kék lángok is szebben mutassanak. Szép Valentin napot mindenkinek, aki tartja!

Posírozott Valentin napi körte (részlet)

Csíki Sándor♣