HAGYOMÁNY SZERINT az új esztendő új béreket is szokott volt jelenteni, legalábbis voltak idők, amikor a széles tömegek számára még ezt is jelentette. Napjaink egyszerű lelkületű főnökei (ráadásul válság idején) önszántukból már igen kevéssé gondolják úgy, hogy a tudottan alulfizetett „humán erőforrás” (értsd: ember) a munkaereje újratermeléséhez több pénzhez kellene, hogy jusson. A dolgok nagyban sem nagyon mások, mint kicsiben, ezért aztán az újabb IMF tárgyalások időszakában a béremelés kérésének alábbiakban vázolt 10 tippje már különösen megfontolásra érdemes.

1. Legyél meggyőző!

  • A főnököt meglehetősen nehéz lesz rávenni arra, hogy önként emelje a béred, s ezzel akár feszültséget is teremtsen. Gondold alaposan végig, hogy mit is akarsz mondani és vázold, hogy a magasabb bér miért is előnyös a cégnek.

2. A törekvéseid legyenek bátrak, de azért maradj reális!

  • A kettő együtt nem mindig egyszerűen kivitelezhető, de úgy tűnik, hogy a törekvéseink szintje és a siker összefüggésben állnak egymással. Ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy ne szálljunk el és elképzeléseinket a főnök is elfogadhatónak tartsa.

3. Ügyelj a megfelelő kezdő hangnemre!

  • Azt akarjuk, hogy a főnök is tudja és érezze, hogy meghallgatjuk és nyitottan próbáljuk elfogadja a véleményét. Ha így teszünk, esélyünk lesz arra, hogy főnökünk is hasonló módon álljon kérésünkhöz. Az ultimátumokat, nyílt, vagy rejtett fenyegetéseket messze kerüljük el!

4. Az érdekeid (céljaid) legyenek tisztázottak!

  • A javadalmazáshoz kapcsolódóan a rugalmas munkaidőtől, a részvényopcióig egy sor igény vetődhet fel, nem csupán a munkabér. Érdemes ezeket is alaposan végiggondolni, magunkban tisztázni.

5. Menj főnököd érdekei (érvei) elébe!

  • Akárcsak neked, a főnöködnek is akadnak igényei, félelmei. Ha azt akarod, hogy elfogadja az igényeidet, késznek kell lenned, hogy megvitassátok azokat a dolgokat, amelyek neki fontosak.

6. Állj elő többféle javaslattal is!

  • A közös ötletelés a leghatékonyabb módja annak, hogy egy mindenki érdekeinek leginkább megfelelő eredmény születhessen. Legjobb módszer, ha először kitaláljuk a lehetséges megoldásokat, s majd csak ezután választunk közülük.

7. Összpontosíts az objektív szempontokra!

  • Sokkal könnyebb meggyőzni valakit, hogy értsen egyet a javaslatunkkal, ha az objektív szempontokra koncentrálunk, például, hogy hasonló cégek esetében mennyi a bér, miféle juttatások vannak, avagy a cégnél mások miféle munkakörökben dolgoznak.

8. Gondold végig a lehetőségeidet!

  • Szükségünk lesz egy tartalék tervre is, amit arra az esetre tartogatunk, ha mégsem sikerülne a főnökünket meggyőzni. Tudnod kell mit cselekszel, ha távozol a tárgyalóasztaltól.

9. Cselekedj meggondoltan, ha el akarod érni a céljaid!

  • Ha el akarod érni céljaidat, s ehhez tárgyalásaidat teljes egészében kézben is akarod tartani, nincs más módszered, csak a megfontoltság és végiggondoltság. Ha az eddigi összes tanács előnyeit ki akarod használni, időre és befektetett energiára lesz szükséged – és persze, meggondoltságra.

10. Tanulj a tapasztalataidból!

  • Az egyetlen mód arra, hogy tárgyalási tapasztalatainkból tanuljunk is valamit, ha minden esetben végiggondoljuk a lezajlott tárgyalás teljes menetét, és kielemezzük, hogy mely pontokon lehettünk volna jobbak, s miként érdemes legközelebb beszélni, viselkedni, kommunikálni.

Csíki Sándor♣