A KARÁCSONYI vendégváró krémsajtról és padlizsánkrémről már esett szó. Gordon Ramsay karácsonyi menüjének egy újabb darabja a karórépa és a kardamom leves. A keresztesvirágúak családjába tartozó karórépa, vagy vajrépa (Brassica napus L. var. napobrassica (L.) változatos módon készíthető el és a levelét is fogyaszthatjuk. Frissen retek helyett is fogyaszthatjuk, azonban annál némiképpen finomabb szerkezetű. Főzhető is, és leginkább a karalábé gasztronómiai helyét foglalja el.

A finnek roston sütik, hús mellé és egyik jellegzetes karácsonyi ételük, a „lanttulaatikko” is éppen karórépából készül. A svédek és norvégok burgonyával együtt is főzik és így készítenek burgonyapürét. Ez Skóciában is előfordul, de ott a főtt karórépát és burgonyát külön törik össze. Halloween alkalmából a tökhöz hasonlóan kivájják.

A karácsonyi ebéd olcsó és tökéletes alapanyaga lehet a karórépa, amelynek elkészítéséhez Ramsay  hagymát tisztít és vág fel, majd halványító zellert aprít finomra. Lábosban olívaolajat hevít és a hagymát zellert együtt dinszteli benne. Egy csokor kakukkfüvet dob a lábosba és kevés vajat. Kardamom magot zúz durvára és ad a lábosba. Megtisztítja a karórépát, kockára vágja és a lábosba teszi, sózza, borsozza. Egy evőkanálnyi mézet ad a karórépához és a lábast lefedve folytatja a hozzávalók pirítását, dinsztelését. Amikor a cukrok szépen karamellizálódtak, csirkealaplevet (levest), ad a zöldségekhez (lehet zöldség alaplé is). Annyi levest adjunk csak hozzá, hogy sűrű téli levest kapjunk. Ne legyen híg! hagyjuk a készülő levest felforrni, majd adjunk tejszínt a fazékba. A levest néhány perc után tegyük mixerbe és mixeljük simára. Vajjal fényezzük. Az elkészült és tálalt levesre reszeljünk szerecsendiót és olívaolajjal is hintsük meg.

  • Libasültről már többször is esett szó a blogon. Ezen a filmen Ramsay citrom és narancs héjat reszel, mozsárban, sóval és kínai ötfűszer keverékkel dolgozza össze, majd a liba gondosan beirdalt bőrét ezzel a keverékkel dörzsöli be. A liba hasüregébe félbevágott citrom és narancs darabokat helyezz… A libasütés további részleteiről a következő posztban lesz szó. 🙂

Csíki Sándor♣