LAJSZ ANDRÁS a Pozsonyi út körút felőli végén nyitott éttermet. Augusztus végén jártam nála először többed magammal, s  a társaság igen jól érezte magát a nyüzsgő sokadalomban. Az akkor fogyasztott tapas mindenki kedvére volt, ahogy a koktélok is. Már akkor szó volt róla, hogy legközelebbi alkalommal eszem valami tartalmasabbat is. Teltek a hónapok, majd egyik szombat késő este a pozsonyi út felé vettem az irányt és beköszöntem Lajsz Andráshoz is.

Kevert egy koktélt, aztán egy újabbat, elbeszélgettünk a világ folyásáról, majd meghívott, hogy másnap, vasárnap délben ebédeljek náluk és kóstoljam meg az ételeket. Ráálltam.

L.A. Bodegita

Vasárnap időben érkeztem. Mindig időben érkezem, még akkor is, amikor inkább késni szeretnék. Ittam egy két italt, miközben a szemközti boltból valaki agar-agart kínált a pincéreknek. Nem vettek, én azonban átsétáltam az üzletbe, s vettem agar-agart is és egy kis zacskó lepkeszegmagot. (Jól jön mindkettő mostanában az otthoni bulikon.)

  • Lajsz András (L.A.) a koktélok nagybajszú művelője. Így ismerjük sokfelől, és sokfelé, személyesen és képekről, ezért aztán a névválasztás – „L.A. Bodegita” -nyomban érthető is lesz, ráadásul a Mojito szülőhelye, az 1942-ben megnyílt havannai „rokon”, a „La Bodeguita del Medio” neve ugyancsak rímel a Pozsonyi úti étteremre, amivel újra visszaérünk a koktélok avatott kezű mesteréhez.

Lajsz András, nem mellesleg, a „Pedro kocsmájában sápadt lámpa ég…” című dal egyik legismertebb előadója. A pesti éjszakában a legjobb Lajsz András féle mojito koktélt is ő keveri a bodegitaban. Lajsz András, az L.A. Bodegita és a Mojito így forrnak össze a Poszonyi út elején.

Az L.A. Bodegita ételei

Valójában kóstolni indultam az étterem ételeit, ezért aztán sokfélét rendeltem, mindenből csak kis mennyiséget kérve.

L.A. Bodegita kanalai (Budapest, Pozsonyi út)

Tormás burgonyakrémleves, Tárkonyos vadmalacleves és Zöldborsóleves vajas galuskával.

A „Tormás burgonyakrémleves füstölt csülökkel” Lajsz András ajánlása. (520 Ft). Kellemes tormásság, remek, puha csülök, füstös, olívás „téli” íz jellemzi, de közben megmarad könnyednek. kiváló hideg időkre szóló, szezonális leves.

Disznótoros: Májas és véreshurka, kolbász, hagymás törtburgonya, pároltkáposzta

Ropa Vieja (frissen sütött bélszíncsíkok, feketebabos sofrito szósszal és rizzsel)

A Ropa Vieja frissen sütött bélszíncsíkokból, feketebabos sofrito szósszal és rizzsel készül. Népszerű étel szülőhelyén a Kanári-szigeteken, de sokfelé másutt is, mint a karibi szigetvilágban, Közép-Amerikában és természetesen Kubában. Egzotikus ízek. Mojito koktéllal igyuk.

Fogasfilé petrezselymes burgonyával és pezsgőmártással

Borjúpaprikás, tojásos galuskával

Tejfeles uborkasaláta

Túrógombóc

Madártej

Az L.A. Bodegita hangulatos étterem, amelyet Lajsz András személye, ismertsége, egyénisége és a koktélok határoznak meg, többek között a város legjobb lajszandrás-féle mojito koktélja. A konyhában Fóti Tamás séf házias, szerethető ízű ételeket készít. Az árak megfizethetőek, mi több barátiak: a dicsért burgonyakrémleves 520 Ft, s a legdrágább étel, az ugyancsak méltatott Ropa Vieja 4.290 Ft. Összességében jó benyomásokat szereztem a helyről. Ajánlom, s most kocsonya is van elvitelre. (A kocsonyához egy tökéletes sex on the beach koktélt igyunk.)

Kocsonya

Csíki Sándor♣