A NAPOKBAN valaki Elizabeth Gilbert „Eat, Pray, Love” című könyve alapján készült filmet ajánlotta figyelmembe. „Nézd meg! – mondta.” Elfeledtem említeni neki, hogy az „Ízek, imák, szerelmek” című filmet együtt láttuk, de talán jobb is, hogy nem tettem. Aztán, alapvetően nőkre figyelő, kötelességtudó férfiként, keresgéltem, hogy mit is találok a filmről. Akadt mindenféle vélemény, ám azt gondoltam, hogy egy gasztro-bloghoz végül is illik a téma, túl azon, hogy a női lelkeket esetleg nem az (egyébként hangsúlyos) ízek rész érinti meg leginkább a filmből, s talán nem is elsősorban az ételek.

Úgy láttam, hogy Julia Roberts spagettis jelenete mégis csak alkalmas arra, hogy érzelmeket és édes-bús asszociációkat váltson ki.

A filmrészletben látható újságban a cikk címe egyébként az olasz gyerekek elhízásról (obesitá) szól, amit (ha észreveszi), akár az amerikai néző is érthetett, hiszen az elhízás angolul sem hangzik sokkal másként (obesity). Julia azonban túlteszi magát ezen (talán észre sem veszi), annál is inkább, mert szerepe szerint még alig beszéli a nyelvet.

A következő jelenetben a másik mai olasz klasszikus, a pizza kerül elő. Római pizza, jól elkészítve, remek sajttal.

Csíki Sándor♣