A SPANAKOPITA tényleg finom, s bár a görögök jelenleg nem számítanak a legnépszerűbb nemzetnek, azért akadnak finom ételeik, amikről kár is lenne lemondanunk. Liszt, víz, tojás, olívaolaj, só felhasználásával készülő „phyllo” tésztájuk ételei különösen behízelgőek, legyenek akár sósak, akár édesek. A spanakopita sós, spenótos, fetás, ízletes és inspiráló, egyidejűleg megmutatja, hogy korántsem aknázzuk ki azokat a lehetőségeket, amelyek délről érkezett rétes készítő hagyományainkban rejtőznek.

A következő videó különösebb magyarázatot nem igényel. Alaposan kinyomkodott, blansírozott spenót, olaj, hagyma, só, pirított sózatlan mogyoró, apróra vágott menta és kapor, frissen őrölt bors és reszelt szerecsendió, feta sajt, olvasztott vaj és réteslap szükséges hozzá, ahogy a videó is mutatja. Spenótos, fetás rétesünket 180°C-ra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tzatzikivel tálaljuk.

  • A tésztát hajtogathatjuk háromszög alakra, de lehet akár rúdalakú is, mint manapság a hagyományos réteseink, vagy éppen csigába feltekert, ami ugyancsak gyakran előfordul Görögországban és ami a korai réteseinket is jellemezte. A spenót helyett más növénnyel is kísérletezhetünk: Te mivel készítenéd?

Csíki Sándor♣