A LÓBAB (Vicia faba) régóta  izgatja a fantáziámat. Már csak azért is, mert minden ősisége ellenére gyakorlatilag eltűnt a hazai táplálkozásból.  nem ismerjük, legfeljebb csak hallunk róla. Kiszorítottak a hasonló szerepet betöltő,0 Amerikából érkezett fajták, azok, amelyeket ma babnak nevezünk. Igazából a friss, fiatal zöld lóbab a jó, azonban ahhoz meglehetősen körülményes lenne hozzájutni. Így aztán az egyik körúti, arab élelmiszereket, kuszkuszt, harissat, lóbabot, okrát, stb. árusító boltban száraz lóbabot vásároltam.

Egyiptomi lóbab főzelék (Ful Mudammas)

A „Ful mudammas” egy egyiptomi lóbab főzelék, amit száraz lóbabból készítenek (a friss lóbabot, akárcsak a „fejtett babot” egyszerűbben, s gyorsabban készítik). Az étel ma Egyiptom egyik nemzeti ételének tekinthető, s egyes vélemények szerint a recept eredete az ókori Egyiptomig, a fáraók koráig vezethető vissza, amit alátámaszt, hogy lóbabot már a 12. dinasztia (Kr.e. 1991-1786) síremlékeiben találtak, így minden bizonnyal fogyasztották is. Akadnak vélemények, miszerint a kopt keresztények ételeként terjedt el sokfelé, mint Egyiptom, Libanon, s más közel-keleti, északi-afrikai országok. Az egyiptomiak szerint az étel:

„A gazdagok reggelije, a kereskedők ebédje, a szegények vacsorája.”

Nagyméretű száraz lóbab (Vicia faba)

A „ful mudammas” elkészítéséhez a száraz lóbabot legalább egy napra beáztatjuk. A vizet többször cseréljük. Az áztatás befejeztével tegyük edénybe, öntsünk rá vizet és főzzük addig (10-15 perc), amíg elegendően megpuhul ahhoz, hogy a vizet leszűrve, a babszemekről a héjat egyenként eltávolíthassuk. A babot tegyük egy tálba.

Egy nagy fej hagymát finomra vágunk,  2-3 nagyméretű, napon érlelt paradicsomot felaprítjunk (ízlés szerint előtte meg is hámozhatjuk). Háromnegyed csészényi vörös lencsét szűrőben, folyóvízzel lemosunk. Mindezeket a hozzávalókat, a hámozott lóbabot, a hagymát, a paradicsomot a lencsét hideg vízben feltesszük főzni és a gyöngyöző forrásban lévő ételről folyamatosan leszedjük a habot. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt az ételt lassú főzéssel készítsük. (Számítsunk rá, hogy igen hosszadalmas lehet, amivel persze senki kedvét nem akarom elvenni, de erre az ételre időt kell szánni.. A fedőt ne vegyük le.)

Ful (foul) mudammas. Lóbab főzelék.

Ha elkészült, fogyaszthatjuk úgy, hogy a babszemek egészben maradnak, úgy, hogy részben összetörjük őket, s úgy is, hogy teljesen pépes legyen. A végén sózzuk, és extra szűz olíva olajjal, esetleg tisztított vajjal tálaljuk. paradicsom szósszal, fokhagymaszósszal, de napon szárított marhahússal (basturma), tojással is fogyasztják és előfordul, hogy lime-mal ízesítik, vagyis képzeletünk előtt meglehetősen szabad a pálya.

A étel újramelegítve is ízletes. A fokhagymaszósz (taqliyya) késítésekor a tisztított fokhagyma gerezdeket mozsárban sóval 9összetörjük, koriander magot és aprított koriander levelet adunk hozzá és az ételbe keverjük, vagy tálaláskor az ételre tesszük.

  • Az ételt a fentieknél bátrabban is ízesíthetjük. Előkerülhet a kapor, a rozmaring, a kakukkfű, a petrezselyem zöldje, s más ízesítő növények, fűszerek, ízlésünk szerint. Bánhatunk a lóbabbal úgy, mint a babbal általában szokásos, s persze termeszthetjük is. Én (dísznövénynek) jövő tavasszal biztosan ültetek.

Csíki Sándor♣