BAK®MAN önkiszolgáló péküzlet és kávézó nyílt a csodaszépen felújított Károly körúton. Az üzletben állítólag a kóser pékáruk nagy választéka mellett kóser szendvicseket is lehet vásárolni. Ennek észrevehető nyomát (hechsher) nem láttam. Amit ettem, az viszont teljes bizonyossággal egy „treyf” szendvics volt, amolyan sonkás fajta, amihez még hosszú kávét is ittam. A bolt kulturált, szimpatikus, barátságos, s mindehhez nyugatiasan tiszta és rendszerbe foglalt.

A bak®man választékában a fornettire emlékeztető készítmények, az amerikai nagyvárosok bagel-breakfast stílusa és a kis családi kézműves pékségek gondosságát idéző kenyerek, az óvilági „croissant” és az újvilági „donut” ötvöződnek egységes megjelenésbe forrva. A bak®man innen szemlélve tehát multikulturális, ami azonban – úgy tűnik – akár még valódi erőssége is lehet.

bak(r)man önkiszolgáló pékség (Károly körút, Budapest)

„Hűha” élményem ugyan nem volt, ám összességében mégis csak kellemes benyomásokat szereztem. A szendvics jól volt elkészítve, a hosszú kávé éppen olyan volt, amilyent ott és akkor kívántam, s alapjában véve minden a nyugati sztenderdek rendszerbe foglaló hatását sugallta. A magam részéről – talán éppen ezért – némi rusztikusabb hatású elemet még el tudnék képzelni a választékban, ha másért nem, hát a kontraszt kedvéért. A hely egyébként összességében tetszett, otthonosan éreztem magam.

Sonkás szendvics (bak(r)man, Budapest)

Csíki Sándor♣