BORREGGELIRE voltam hivatalos, ami már eleve pikáns fénnyel aranyozta be az amúgy is napfényes péntek reggelt. Latin-Amerika vezető bortermelője és exportőre, a világ tíz legnagyobb borászatának egyike, a Concha y Toro (Chile) mutatkozott be boraival. A Pincészet igazán imponáló: mintegy 135 országban van jelen és forgalma is folyamatosan növekszik. Kiemelt piacai klasszikusan az USA és az Egyesült Királyság, valamint Ázsia és persze Latin-Amerika. Exportja a kiterjed disztribúciós hálózaton alapszik, mind belföldön, mind pedig a nemzetközi piacokon.

A Pincészet növekedési stratégiájának egyik legfontosabb pillére a saját ültetvények fejlesztése azzal a céllal, hogy biztosítani tudja a saját szőlőtermelését, s ezzel egyenletesen magas minőségű borokat legyen képes előállítani. Mintegy 9.300 hektár szőlőültetvényével a szőlőterületek rangsorában a Concha y Toro a világ negyedik legnagyobb borászata. A vállalat széles borportfólióval rendelkezik, minden szegmensben jelen van és választéka az összes fogyasztási alkalomra kínál megoldást.

A Concha y Toro bejárata

A Pincészet története

1883-ban, amikor a bortermelés Chilé-ben igazából elkezdődött, Don Melchor Concha y Toro, prominens politikus és vállalkozó szintén belevágott az üzletbe. Bordeaux-ból rendelt szőlőtőkét, hogy elültesse azokat pirque-i birtokán Maipo Valley-ben és Monsieur Labouchere-t, a jó nevű francia borászt szerződtette a birtok vezetésére. Így született meg a Viña Concha y Toro.

A sikeres családi üzletet 1933-ban jegyezték be a santiago-i tőzsdén. Ugyanebben az évben a cég elindította export tevékenységét. Az első szállítmány úti célja Hollandia volt. 1994 októberében a Concha y Toro-t a világ borászatai közül elsőként jegyezték be a New York-i Tőzsdén. A bevont tőkét a növekedés és egy széleskörű modernizációs program finanszírozására fordították, technológiai újításokat, föld vásárlását és pincészetek alapítását finanszírozták.

  • 1997-ben Eduardo Guilisasti Tagle, a Viña Concha y Toro elnöke és Philippine de Rothschild, a Baron Philippe de Rothschild elnöke egy közös vállalkozást hozott létre annak érdekében, hogy olyan színvonalú chilei bort hozzanak létre, mint a bordeaux-i Grand Cru Classé-k. Ez fordulópontot jelentett a vállalat történetében és a Concha y Toro (el)ismertségre tett szert a nemzetközi szakmai körökben.

A pincék

A Concha y Toro kiterjedt pincehálózattal rendelkezik, melyek egyrészt Chile fő bortermelő völgyeiben találhatók, ahol a legintenzívebb termelés folyik, valamint olyan területeken, ahol a pincészet lehetőséget lát a jövőbeni növekedésre. Minden pince megfelelő technológiával van felszerelve, hogy képes legyen kezelni és ellenőrizni a számos különböző szőlőfajtát, a beérkezéstől az érlelésig. 2008-ban a Vállalat tovább növelte befektetéseit, hogy folytathassa borkészítési- és pincekapacitásának növelését 323 millió literre.

Az ültetvények

Alig akad néhány hely van a világon, amely annyira ideális a bortermelésre, mint Chile. Egyedülálló földrajzi elhelyezkedésével és klimatikus viszonyaival, a Csendes-óceáni szellő, az Andok által nyújtott védelem, a tökéletesen kiegyensúlyozott talaj, a hegyekből csordogáló ősfolyók tökéletes éghajlati feltételeket teremtenek a legkedveltebb szőlőfajták termesztéséhez.

A borreggeli

A postai úton küldött meghívó így szólt:

„Tisztelettel meghívjuk a Concha y Toro pincészet által szervezett Reggelire a Bornagykövet Asszonnyal. Időpont 2011. szeptember 9, 9:30-11:00-ig. Helyszín a Larus Étterem és rendezvényközpont […] Legyen vendégünk! Mrs.Daniela Perez bornagykövet által betekintést nyerhetünk Chile egyik legnagyobb pincészetének múltjába, jelenébe és jövőjébe. Ízelítő Chile gasztronómiájából. Kötetlen beszélgetés a bor és Dél-Amerika kedvelőinek.”

Nos, ilyet ép elmével nem hagy ki az ember, különösen, hogy mindez reggel történik, s egy ugyancsak a Larusban, Buday Péter vezényletével készített ebéd követi (erről később), majd egy borkóstoló, s legvégül a borfesztivál. Zsúfoltnak ígérkező nap parádés kezdéssel, kiváló chilei borokkal, s Buday Péter borokhoz komponált dél-amerikai ihletésű ételeivel.

Daniela Perez Bornagykövet Asszony és José Miguel Cruz Export Manager)

Az érkezéskor fogadó látvány (Concga y Toror borreggeli, Larus, Budapest, 2011)

Kiss Richárd (United Brands, értékesítési igazgató)

Guacamole és garnéla (Buday Péter, Larus, Budapest)

  • A reggeli során a Concha y Toro Pincészet Casillero del Diabolo (Az ördög pincéje) prémium borait kóstoltuk. Chardonnay, Sauvignon blanc, Shiraz, Merlot, Cabernet sauvignon és Carménére került a pohárba. 2009-es borok, ám – ahogy azt az újvilági boroknál megszokhattuk – már készek, s elfogyasztásra várnak. Szép borok, megbízható és egyenletes minőségben, kiváló ár/érték aránnyal – nem csak reggelire!

Szőlőültetvény (Concha y Toro Pincészet, Chile)

Csíki Sándor♣