KIRÁLYRÁKRÓL írni tán nem túlzottan tisztességes, mert királyrákot meglehetősen ritkán eszünk. Mindemellett előfordulhat, hogy kedvező áron jutunk hozzá. Nos, ilyenkor érdemes áldozni rá. A képeken szereplő méretes, tisztított, mélyhűtött rákok háromezer Ft/kg alatt voltak kaphatók. Ezzel bizony csontos birkahúsok és egyebek versenytársaivá váltak. Rákot készíteni könnyű, az eredmény opedig mindig látványos és a luxus szellemét árasztó.

A mélyhűtőből (-18°C) kivett királyrákból (pontosabban garnélákból – lásd kommenteket) kiporciózunk annyit, amennyit az étkezésre szánunk és ezt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. Serpenyőbe olívaolajat vajat, fokhagymát, ízlés szerint kakukkfüvet, bazsalikomot, rozmaringot, babérlevelet, stb. teszünk.

Királyrák, serpenyőben

A rákot, melyhez száraz fehér bort is bátran adhatunk, magas hőmérsékleten perceken belül narancs színűre sütjük, sózzuk, fehér borssal ízesítjük.

Narancsosra színeződő királyrák, serpenyőben

A rák perceken belül elkészül, s már fogyasztható is. Lehet csak magában élvezni az ízletes, enyhén édeskés rákhúst, ám lehet pirítós kenyérrel, amire majonézt kenünk. A rák jó, s minden látszat ellenére gazdaságosabb lehet, mint a birka, bárány, vagy marha.

Királyrák

  • Ezekhez az ételekhez leginkább a könnyű, száraz fehérborokat kedvelem, esetleg egy szénsavasabb rozét, még inkább egy száraz cavat. Ha pedig kísérletezni támad kedvünk, akár egy Tokaji aszú is szóba kerülhet, különösen, ha rövidebb lével készítjük a rákot. (Ha az aszú lesz a meglepő párosításra kitalált bor, akkor a fűszerezésnél érdemes erre is gondolni, amire Tommy Shan kínai szakács is nyújtott példát.)

Csíki Sándor♣