2011. augusztus 27-én, szombaton az időjárás minden várakozásunkat felülmúlóan szép lesz. Tavaly még sokfelé esett az eső, azonban idén már olyan lesz, amilyenre a Nemzeti Gulyás Nap dátumának kitűzésekor is számítottunk. Idén (némi zavart is okozva) először június végére lett a Nap meghirdetve, amit a Millenárison területére eredetileg tervezett esemény indokolt volna. Júniusban az időjárás hideg, esős, szeles volt, így ma már szerencsének tekinthető, hogy maradt az augusztus végi dátum.

  • A jövőben ilyen változások nem lesznek. A Nemzeti Gulyás Nap minden év augusztus havának utolsó szombatján lesz.

Ha választott politikusaink cseppet is fogékonnyá válnak (ez ügyben tenni fogok), akkor ez az ünnep valóban az ünnepek közé kerül. A világban egyébként cseppet sem szokatlan, hogy ételeknek ünnepe legyen. A Nemzeti Gulyás Nap – a magyar konyha ünnepeként is – hazánkban az első lesz ebben a sorban.

Időjárás előrejelzés

  • A II. Nemzeti Gulyás Napon (2011. augusztus 27-én, szombaton):
  • Általában derült, száraz idő lesz, helyenként lehet kevés gomolyfelhő. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) az ország területén nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első felében 16, 22, majd 13, 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 33, 39 fokról az időszak végére 26, 31 fok közé csökken.
  • Országos figyelmeztető előrejelzés:
  • A napi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén 27, 28 fok körül, a délkeleti megyékben 28 fok fölött valószínű. Az esti órákban az Északi-középhegységben kis eséllyel kialakulhat egy-egy zivatar… Részletek »
  • Orvosmeteorológiai jelentés:
  • A hőség súlyos terhelést jelent a szervezet számára, plusz a melegfrontoknál szokásos tünetek is jelentkezhetnek. (Forrás: www.met.hu)

Szombaton újra ezrek és ezrek főznek majd szerte a világon. Legyél részese Te is az ünnepnek, s érezd jól magad ezen a szép napon!

Csíki Sándor♣