A SANGRIApuncs rokonságába tartozó kellemes és népszerű nyári ital. A boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni ebből  A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, tartják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, mondják Andalúziában, ám annyi bizonyos,

hogy népszerűsége a puncsok nemzetségének népszerűségével, az 1800-as években, az arisztokrácia partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői. A gyümölcslevek (citrom, narancs) szintén gyakoriak a sangriában és más italok, mint a cointreau, vagy a triple sec is előfordulnak benne, vagyis meglehetősen szabad a választás. A „Sangria Blanco” a sangria fehérborral készített változata. Spanyolországban pezsgővel (cava) is készítik. New Yorkban, ahová a 60′-as évek elején ért el, a sprite is gyakori összetevője. Dél-Spanyolországban a sangria neve „zurra” és őszibarackot, nektarint is tesznek bele.

A következő videón az ötcsillagos spanyol Hotel Castillo del Bosque La Zoreda (Oviedo) mutatja be, hogy miképpen készíti a sangriát. A miénk még jobb is lehet!

Federico Fellini Júlia és a szellemek című filmjében elhangzó sangria recept és elmélkedés:

„Három szelet citrom, három szelet narancs, ásványvíz. […] Három teáskanál cukor. […] Valenciában szegfűszeget is szívesen adnak hozzá; Cordobában sokkal finomabb ízű. Sangria. Szomját oltja azoknak, akik isszák. Titkos szomjúságunkat is oltja. A Feledés Főzetének nevezik.”

  • A Sangria remek party-ital és a kerti grillezéshez is ajánlott. A nyár népszerű koktélja, akárcsak a mojito, a sex on the beach, vagy a nálunk még kevéssé elterjedt uborka martini.

Csíki Sándor♣