AZ UBORKA nem az a növény, amelyet a koktél alapanyagok listájának első néhány tucatjában említünk. Az uborka a nyári asztalra leginkább saláta formájában kerül. Pedig az uborka infúzió Ceasar koktéllal és az Uborka Martini is népszerű. Az uborka koktél lehet erősen fűszeres is, amitől leginkább egy alkoholos dresszingre emlékeztet, ám csípőssége a tequilaval jól harmonizál és a hőségben igazán üdítő.

Fűszeres uborka koktél tequilával

A következő videó a tequilával és fűszerekkel készülő fűszeres uborka koktél készítését mutatja be. A koktélt shakerben készítjük. Összetevői: 2 rész Blanco Tequila, 3-4 szelet uborka, fél citrom leve, egy csipetnyi cayenne bors, fél rész egyszerű cukorszirup. Elkészítéséhez a shakerbe jeget teszünk, majd az italt néhány rázással összekeverjük. A pohár száját cayenne borssal karimázzuk.

  • A blanco, vagy plata (fehér, vagy ezüst) az acéltartályokban hatvan napnál rövidebb ideig érlelt, avagy a lepárlás után frissen palackozott, robosztus, csípős ízű tequila elnevezése.

Uborka Martini – egzotikus uborka koktél ginnel

Uborka Martini néven igen eltérő összetételű italokkal találkozhatunk, ezért, mielőtt rendelnénk, kérdezzük meg a mixert, hogy ő éppen miből, s miképpen készíti. Az Uborka Martiniben leggyakrabban gin, vagy vodka fordul elő, ám nagyritkán olyan is akad, amelyben száraz Martini, vagy más száraz vermut is előfordul. (Ennyit az elnevezések megbízhatóságáról.)

  • Az Uborka Martini koktélt 3 szelet uborkával indítjuk, amihez friss mentalevelek adunk (3-4). Az uborkát a mentalevelekkel együtt összezúzzuk. Ez a rész kísértetiesen emlékeztet a mojito készítésére. Az összezúzott növényekhez 1 lime kifacsart levét adjuk, majd a készülő koktélt a lime levével megegyező mennyiségű egyszerű cukorsziruppal tesszük harmonikusabbá. Az italhoz jó minőségű gint adunk, a shakert jéggel töltjük, s a koktél hozzávalóit összerázzuk. A koktélpoharába jeget töltünk, rászűrjük az elkészült italt és a poharat uborkaszelettel díszítjük.

  • Az előző recept szerinti koktélt Jean Georges Vongerichten 3 Michelin csillagos éttermében  (Jean Georges Restaurant, Trump International Hotel & Tower New York) az USA Top 10 éttermének egyikében (2011) az előző recepttől néhány fogásban eltérően, a következőképpen készítik: 3 szelet uborkához, és néhány friss mentalevélhez lime dzsúszt és azonos mennyiségű cukorszirupot ad, majd a növényeket összezúzza. Ehhez kerül a jég, gin, majd rázás következik. A shakerből (szűrve) a lehűlt, összekeveredett koktél pohárba önti (jeget külön nem ad hozzá). Uborkával díszít.

Csíki Sándor♣