A BLOG a weblog kifejezés rövidülése. Egyszerű, időrendbe szedett naplóként, néhányak underground szórakozásaként indult. Ma már százmilliók napi elfoglaltsága. Véleményformáló, társadalom alakító hatású, amelyre éppen ezért az üzleti világ és a politikusok is évek óta figyelemmel vannak, s amelyet empátiájuktól függően, több kevesebb sikerrel, alkalmaznak is.

Az internetes kultúra kialakulásának korai története az ötvenes években kezdődött. 1957. október negyedikén a Szovjetunió sikeresen Föld körüli pályára állítja a Szputnyik-1 műholdat. A Life Magazin három nappal későbbi számának reklámjában szkafanderbe öltözött űrhajós boldog amerikai családdal pózol. A felirat: „A boldogság új világa”. A valóság azonban mást mutat. A „béketábor” ujjong, a nyugati világ dermedten figyel és értékel. Az Egyesült Államok lemaradt az űrversenyben.

Joseph Licklider (1915-1990)

A sokkot lázas sietség követi. Az orosz sikert követő pánik közvetlen hatására, alig néhány hónap múltán, 1958 februárjában létrejön az Amerikai Védelmi Minisztérium ARPA(Advanced Research Projects Agency) részlege. Az ARPA feladata, hogy új technológiákat, fejlesztési ötleteket találjon és valósítson meg. Az ARPA legsikeresebb és az emberi civilizációra leginkább hatással bíró – ismertté vált – projektje minden bizonnyal az internet létrehozása volt A történet részeként, 1960 márciusában Joseph Licklider („Lick”) cikket ír „Man-Computer Symbiosis” (Ember-számítógép szimbiózis) címmel. Ebben egyebek mellett felveti a hálózatba kötött számítógépek ötletét, amelyek központi adattárolást és adatelérést tennének lehetővé.

Az első számítógép-hálózat tervét (ARPANET) hét esztendővel később, 1967 októberében mutatják be az USA-ban, majd 1969 decemberében létrehozzák az első működő, négy gépből álló hálózatot is.

Ős- és protobloggerek

Az internettel már igen hamar, már a proto-internet korszakban megindult az üzenetek áramlása is. Az 1980-as években aztán ezeket az üzeneteket virtuális üzenőfalra (bulletin board) kezdték “kifüggeszteni”, s megjelentek az e-mail listák is. Az internetes evolúció fontos állomásaként a 20. század utolsó évtizedének közepén kezdenek kialakulni az internetes naplók, elterjedt nevükön, a blogok, s velük a  blogok írói, a bloggerek.

1994 januárjában történt, hogy a legelső amerikai “protoblogger”, az ifjabb generáció tagja, az 1974-ben Chicagóban született Justin Hall „Justin’s Links from the Underground” elnevezésű honlapján élete dolgairól is kezdett írogatni. A honlap címe arra is utal, hogy a korai időszak szokásainak megfelelően, Justin kezdetben még csak linkeket gyűjtött.

Justin Hall, blogger

  • A weblog névadója és atyja egy szakállas, hosszú hajú hippi, az amerikai ős-blogger, a Harry Potterben szereplő bozontos szakállú Rubeus Hagridhoz hasonlító Jorn Barger.

Rubeus Hagrid (Herry Potter) és Jorn Barger

Jorn Barger 1953-ban, Yellow Springsben, Ohioban született. 1964-ben kapja első programozható számítógépét, egy Minivac 601 tipusú gépet. Főiskolai éveiben matematikát és természettudományokat hallgat. Számos főiskolára beiratkozik, ám végül egyiket sem végzi el. Robot Wisdom nevű oldalát 1995 februárjában kezdi el írni. A ”weblog” születésnapja a krónikák szerint 1997. december 17. Ekkortól kezdődött, hogy Jorn Barger már napi rendszerességgel “loggolta a webet”, azaz rögzítette az internetes szörfözései során talált érdekességeket.

Peter_Merholz

Ezzel alakul ki a weblog, a ma ismert blog előképe. A napjainkra teljesen lecsúszott Barger, akit a hippi mozgalom szele láthatólag egy életre meglegyintett, egy centet sem keresett a leleményével, ami nálunk talán nem meglepő, ám az Egyesült Államokban már sokkal inkább az. Jorn Barger „weblog” kifejezéséből Peter Merholz faragott viccet a blogjában, amikor „we blog” alakban bontotta meg. Mindez 1999 májusában történt, majd röviddel ezután Evan Williams a Pyra Labs-nál kezdte a blog kifejezést használni. A blogger szó is a Google által 2003-ban megvásárolt Pyra Labs egyik blogpublikáló termékéhez (Blogger) kötődik, amivel a cég jelentősen hozzájárult a szó népszerűvé válásához.

Akadnak, akik szerint a legelső valódi blog nem más, mint az 1997-ben indult Scripting News, amit az 1955-ben született Dave Winer, egy másik amerikai ír. Dave a New York Times szerint az igazi “protoblogger”. 1996-ban az első kereskedelmi forgalomban kapható internetes magazin, az 1994 októberében indult HotWired rovatvezetőjeként tiltakozást szervez a Hírközlés Tisztessége Törvény (CDA) ellen. Ez a törvény az Egyesült Államok Kongresszusának legelső kísérlete volt arra, hogy szabályozza az interneten megjelenő pornográf tartalmakat. 2003-ban ugyancsak Winer az, aki BloggerCon néven megszervezi az első blogger konferenciát.

A 90’-es évek közepénél néhány évvel visszalépve, az ugyancsak 1955-ben született Sir Timothy John “Tim” Berners-Lee nevével találkozhatunk, akit az internetes közösség csak TimBL néven ismer.  Berners-Lee fizikus, computer tudós. A CERN munkatársaként 1989 márciusában tesz javaslatot az első weblapra (www). Az ismerős World Wide Web Consortium (W3C) megalakítása ugyancsak Berners-Lee nevéhez fűződik. 1999-ben az amerikai Time Magazine a „20. század 100 legfontosabb embere” közé sorolja. 2011 márciusban Mihail Gorbacsov a londoni „Emberek, akik megváltoztatták a világot” díjkiosztó ceremónián három személynek ad át díjat. Közülük az egyik, Sir Timothy John “Tim” Berners-Lee, az internetes világ nagy öregje – egy igazi ős-blogger.

Sir Timothy John “Tim” Berners-Lee

Az események láncolatához tartozik, hogy 1998 októberében Bruce Abbleson amerikai programozó és honlapszerkesztő létrehozza az első közösségi hálózatot (OpenDiary). Ez az első blog-közösség, ahol az olvasók kommenteket is írhatnak. Néhány hónappal később, 1999 májusában Scott Rosenberg megírja az első on-line média cikket, amivel megteremtődik a „web újságíró” fogalma is. A 21. század első évtizedében aztán az események tovább gyorsulnak, az internetezők és bloggerek száma drámai ütemben növekszik.

250 millió blog

1999-ben a statisztikák szerint még alig kéttucatnyi magános blogger lézengett a hálón társakat, olvasnivalót és olvasóközönséget keresve, ám rá egy évre a számuk már több tízezerre nőtt. 2003 táján a robbanásszerű növekedés eredményeképpen már 3-4 millió bloggerről tudunk, ami szédítő iramú növekedés. 2007-re ez a szám nagyságrendekkel nagyobbra nő és már meghaladja a 100 milliót is. Mára már több mint 250 millió blog van szerte a világon, amiből egyedül csak Kína 80 millió bloggal részesedik. Ha a növekedésnek nem lesznek erőforrás korlátai, akkor akár újabb 100 millió bloggal is több lehet a közeljövőben. A blogszféra a kilencvenes évek egyetemekhez kötődő szubkulturális jelenségéből robbanásszerű gyorsasággal kulturális jelenséggé nőtte ki magát. Kialakult a mindennapok demokratizálódott és sokszínű on-line kultúrája.

Mi az értelme?

A blogolásnak számos értelme lehet, a közlési vágy egyszerű kiélésétől a karrierépítésig, vállalkozásindításig bezárólag, amire az internetes birodalmat építő brit újságíró, az 1966-ba született, mára milliomossá vált Nick Denton az egyik kiváló példa. A bloggerek az eddig említett négy protobloggert és Dentont is tekinve, igen  különböző utakat jártak, járnak be, miközben közösek abban, hogy korán felismerték – és hasznosították – az internetben rejlő lehetőségeket,

A 21. században indult magyar blogger mozgalom mára felzárkózott a nemzetközi színvonalhoz, s mélyen a hazai kommunikációs rendszerbe integrálódott. A bejárható utak – legalábbis elvben – hasonlóak ahhoz, amit nemzetközileg is tapasztalhatunk.

Gaia új életre kelt

A blogszféra is változik, differenciálódik. Ennek jele, hogy a blogok egy szűk részét – leginkább a politikai- és bulvár-blogokat – már különböző internetes oldalak integrálják, amilyen az index is. A szimbiózis lényege, mozgatója, és alapja, hogy a blog tartalmat szolgáltat, a nagy testvér pedig nyilvánosságot fokoz, látogatottságot erősít. Ez a szimbiózis mindkét fél számára előnyös, azonban önmagában még nem jelenti a minőség mércéjét is.

A szerveződés, a bonyolultabb „organizmusok” kialakulása a bloggerek között is megindult. Beszélhetünk alkalmi szerveződésekről, mint amikor többen összeállva lesznek egy rendezvény létrehozói, szervezői, arcai, vagy – és erre is látni már jeleket – tartósabbnak ígérkező szerveződésekről, amikor a bloggerekből már közös célok mentén szerveződő laza, vagy kötöttebb „szerkesztőség” és/vagy akár gazdasági vállalkozás alakul ki.

A szellem kikerült a palackból. A „professzionális” bloggerek étteremmegnyitók, rendezvények, borfesztiválok, tesztek véleményformáló meghívottjaivá váltak. Erejüket, s befolyásukat a zabolázatlan on-line nyilvánosság adja. A privát szféra virtuális mikro-tereiből valóságos erőt képviselő, lokálisan is differenciálódó világháló alakult ki. Gaia új életre kelt.

Csíki Sándor♣

BŰVÖS HATOS: „Mindennapi életünk során sűrűn előfordul az a szituáció, amikor véletlenül kiderül egy ismerősünkről, hogy ismeri egy másik ismerősünket. Egészen addig a percig nem is gondoltuk volna, hogy kettejük között rajtunk kívül lenne más kapocs, de általában ennek az ellenkezője igaz – mindenki megdöbbenésére. A 20. század második felében több kutató is foglalkozott az emberek közötti kapcsolati hálózatok feltérképezésével.” – Bűvös hatos, avagy mindenki ismer mindenkit?