AHOGY AZ már várható volt, május során egy német internetes oldalon felvetődött a kérdés, hogy a mostani EHEC fertőzés terrortámadás eredménye. A körülmények mindenesetre nem zárnak ki egy ilyen forgatókönyvet sem, s biztosra vehetjük, hogy előbb-utóbb észbe kap valamelyik terrorista csoport is, hogy, „ha már mondják„, ők elvállalják. Aztán ettől a pillanattól kezdve már tényleg alig lesz a világon néhány ember, aki valóban tudja, hogy mi is történik. Mi, többiek, pedig csak találgathatunk, ahogy más esetekben is.

Időközben a terrortámadás lehetőségének pedzegetése is gyors terjedésbe kezdett, amit az is erősít, hogy ezt a baktériumot már régóta úgy tartják számon, mint egy lehetséges terrortámadás biológiai fegyverét. A lehetőséget a BBC News kellő óvatossággal éppúgy felveti, mint a Pravda.

A mostani E.coli (EHEC) baktérium különösen a vesekárosodással és halállal járó HUS esetek nagy aránya miatt veszélyes és gyanakvást keltő, ahogy az alábbi hemolitikus-urémiás szindróma (HUS) esetek listája is mutatja (2011.június 2.):

  • Németország: 470 eset, 16 elhalálozás
  • Svédország: 15 eset, 1 halál
  • Dánia: 7 eset
  • Hollandia: 3 eset
  • Egyesült Királyság: 2 eset
  • Spanyolország: 1 eset

(Forrás (BBC): European Centre for Disease Prevention and Control és Robert Koch Institute)

Védekezés, megelőzés

Az EHEC fertőzéses esetek 60-100 százaléka a nyári hónapokban fordul elő, amikor több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk és gyakoribbak a kerti hússütések is. A betegség kockázata jelentősen csökkenthető.

Fokozottan ügyeljünk a tisztaságra. Gyakran mossunk kezet, gondosan mossuk meg a zöldségeket, legfőképpen minden olyan növényt, amely földközelben nő, terem, mint az uborka is, amit meg is hámozhatunk. A húsok és zöldségek előkészítéséhez használjunk külön vágódeszkát, konyharuhát. A késeket is gyakran mossuk le. A kérődzők húsát különösen gondosan süssük, főzzük: a húsok belső hőmérséklete (maghőmérséklete) legyen 70°C felett. A nyers tej fogyasztását kerüljük, a tejet forraljuk fel.

Csíki Sándor♣