A NEXT a világhírű amerikai séf, Grant Achatz (36) új étterme Chicagóban. Az Alinea mellett a Next a séf második étterme. Kevésbé drága, és oldottabb, barátságosabb, mint a 3 Michelin-csillagos Alinea. Az éttermi szabályok itt meglehetősen szokatlanok. A vacsorához jegyet kell venni. A jegyvásárláshoz regisztrálni kell. A jeggyel pedig a fogyasztást előre kifizetni. Egy személy négy főnél többnek nem vásárolhat jegyet. A jegy csak arra az estére érvényes, amelyre megrendelték, máskor már nem használható fel.

A jegy ellenében az időre és  időben érkező vendég minden választott ételt és italt fogyaszthat. Ha valaki késik, ajánlatos értesítenie az éttermet. 15 percet meghaladó késés esetén ugyanis már nem ígérik, hogy kiszolgálják. A meglepő szabályok ellenére az érdeklődés óriási. A „Paris 1906” elnevezésű, August Escoffier Ritz Hotelben készített ételeit felelevenítő nyitó menüre 20.000 jegyvásárlási igény érkezett.

  • A jegyek ára attól is függ, hogy mikorra kérik, kedd estére, vagy éppen szombat estére. Függ a menütől, s attól, hogy a séf-asztalnál foglalnak-e helyet, s kérnek-e bor és étel párokat. A nagy érdeklődés felverte a jegyek árát a „feketepiacon”.  Az első menü hivatalos jegyárai 65 és 110 dollár per fő környékén vannak ital nélkül, azonban ma már ezerdolláros áron is hirdetik őket az interneten. Az őrült ötletnek tűnő belépőjegy rendszer kitalálója Nick Kokonas (43), Achartz társa (a képen).

Az étterem a tervek szerint, s miért is ne lenne így, háromhavonta készít újabb étlapot. Az étlap térben és időben is utazásra invitál. A nyitó menü egyértelmű tisztelgés a történelem egyik legnagyobb séfje, August Escoffier (1846-1935) előtt.

A menü kialakítását több tesztvacsora is megelőzte, amit a videó is megörökít. A végső menü, a „Paris 1906 – Escoffier at the Ritz” a következő lett:

  • Hors d’Oeuvres
  • Potage à la Tortue Claire
  • Filet de Sole Daumont
  • Suprêmes de Poussin
  • Caneton Rouennais ŕ la Presse
  • Gratin de Pommes de Terre ŕ la Dauphinoise
  • Salade Irma
  • Bombe Ceylan
  • Mignardises

teknőcleves (Potage à la Tortue Claire) teljesen más stílusú, mint amit például Heston Blumenthal elevenített fel és dolgozott át. Az éttermi koncepció kialakításában Blumenthal BBC sorozatban is látott inspirációja meglehetősen szembetűnő, miközben Achatz produkciója megmarad másnak és egyedinek. Csoda, hogy ez a fajta tematikus konyha nem kapott még nevet.

A következő videón megjelennek a menü ételei is. Grant Achatz ebben a menüben visszatalált az ízekhez, s a jó öreg 19. század végi, 20. század elejei francia konyhához, a hetvenes években félig elhantolt grand cuisine világához.

Csíki Sándor♣