A COCA-COLA RIZS kétségtelenül nem úgy hangzik, mint amit a fine-dining éttermek holnaptól ész nélkül készíteni akarhatnának, ezért aztán ne is próbálkozzunk arrafelé, ám a csárdákban se keressük. Legjobb, ha magunknak készítjük el, és szigorúan csak bennünk bízó barátaink körében fogyasztjuk, ezzel is csapást mérve velünk élő gasztronómiai előítéleteinkre. A Coca-Cola rizs a Coca-Cola torta párja, és akad olyan része a világnak, Kolumbia, ahol ismert étel. A Coca-Cola rizs nem desszert, ahogy azt esetleg gondolhatnánk. Ez a fajta mazsolás (esetleg még pirított mandulás) rizs jól illik a halakhoz, csirkéhez és sertéshez is.
A rizsben az édeskés íz sóssal és a hagyma ízével egyensúlyozódik ki. A Coca-Cola új és kétségtelenül érdekes zamatokat kölcsönöz a rizsnek.
Coca-Cola rizs – kolumbiai recept
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma, finomra vágva
- 1/4 csésze (60ml) olaj
- 3 csésze (720ml) Coca Cola
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 csésze (360ml) hosszúszemű rizs
- 1/2 csésze (12ml) mazsola
- 4 evőkanál szeletelt, pirított mandula (el is maradhat)
Elkészítése:
- Edényben, közepes lángon melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát és 2-3 percig dinszteljük.
- Adjuk hozzá a Coca-Cola-t, a sót, és hagyjuk felforrni.
- Keverjük bele a riszt és a mazsolát, fedjük le az edényt és alacsony hőmérsékleten főzzük a rizst 15 percig.
- Ellenőrizzük a rizst, s ha a folyadékot nem vette volna fel, főzzük további 5 percig.
- Vegyük le a tűzről és fedő alatt hagyjuk állni újabb 5 percig.
- Keverjük fel, adjuk hozzá a mandulát és tálaljuk.
Érdekes recept, bár kicsit bizarr.
Legközelebb lehet, hogy kipróbálom, de nem biztos, hogy elárulom, hogy hogyan készítettem. 🙂
Vicces recept. 🙂
Ezt még ma ki próbálom 🙂