A BRIT KIRÁLYI Házba férjhez menni cseppet sem tűnik rossz ötletnek. Ha valamiben, hát ebben bizonyosan egyetértünk Kate Midletonnal, akit a 2011. április 29-ei esküvő után némi arisztokratikus fennhéjázással már úgy neveznek, hogy „Her Royal Highness the Princess William of Wales„. A „Királyi esküvőről már majdnem mindent megírtak. Az ifjú párra vélhetőleg fényes jövő vár, s az ifjú ara is beáll a sorba. A polgári élet után azonban a királyi család tagjává válás lemondásokkal is jár. Persze ne kezdjük siratni a fiatalokat, mert erre semmi ok, azonban ez a frigy – számtalan előnye mellett – még kulináris szempontból is jelent némi lemondást.

Miről mond le Kate Middleton?

Az esküvő után Kate magszólítása hivatalosan már Catherine lesz, bár nevezhetjük Madamnak is. Catherine ettől kezdve – bár elvben megtehetné – már nem megy el szavazni sem, mivel a királyi ház ezzel is kinyilvánítja semlegességét a politikai pártok küzdelmében. Az előbbiek logikus következményeként Kate lemond arról is, hogy választható legyen. (A képen a szülei.)

A királyi pár lemond a csendes életről (ahogy eddig is), és ki lesz téve a fotósok és újságírók élénk „érdeklődésének”, ami egy idő után – ahogy mondják – már nem kellemes.

A személyes karrierről is le kell mondania, bár a királyi házba férjhez menni sem számít akármilyen karriernek. Ezzel ugyan egyetérthetünk, azonban a polgári, s alattvalói életből is tudhatjuk, hogy ami 2011. április 29-én, a királyi esküvő napján még délibábosan nagyszerű dolognak tűnik, az később, az anyós, a rokonság, s ki tudja még mi minden más miatt, már akár nyűg is lehet.

Miután Kate Middleton kézjegye (különösen, ha a férjét királlyá léptetik elő) a jövőben hivatalos iratokon is szerepelhet, így a királyi ház többi fontosabb tagjához hasonlóan, tartózkodnia kell attól is, hogy értékes kézjegyével gyakorta találkozni lehessen. A másolás, hamisítás lehetőségét így kívánják a lehető legkisebbre csökkenteni.

A Brit Királyi Ház ebédjein soha nem szolgálnak fel külső vázas állatokat (angolul: shellfish), vagyis kagylót, tengeri csigát, rákot, tengeri sünt, s más hasonló gerinctelen tengeri lényeket, így óvakodván a mérgezéstől. Kate-nek tehát erről is le kell mondani, legalábbis, ha az anyósával ebédel. (Az étkezés etikettje egyébként azt is előírja, hogy ha az anyakirályné az asztalnál befejezi az étkezést, hát mindenkinek be kell fejeznie.)

Az esküvői torta

Kate Middletonnak az esküvői tortáról már nem kell lemondania. A tortát Fiona Cairns (Leicestershire) készíti, akinek néhány, nem királyi esküvőkre készített alkotását mutatja a fenti fotó. A királyi esküvő tortája leginkább a bal oldalihoz hasonló, hagyományos, többemeletes, gyümölcsös esküvői torta lesz. A tortát a Brit szigetek négy nemzeti virága, a rózsa (Anglia), a bogáncs (Skócia), a lóhere (Észak Írország) és a nárcisz (Wales) díszíti. Az esküvőn a vőlegény kérésére az ifjú férj gyermekkori kedvenc csokis sütijét (McVitie’s) is felszolgálják. (Állítólag a királyi família titkos receptje alapján készül.)

Az esküvői menü

Az esküvői menüt egészen a fogadásig titokban tartják. Mindenesetre a királynő főszakácsa megígérte, hogy Britannia legjobb termékei kerülnek asztalra. Előzetes hírek szerint ez leginkább lazacot, vadat és bárányt jelent majd, s sok mást is. A borok és pezsgők a királyi pincéből kerülnek ki. (A  nászút is egyelőre még titok. A  Scilly szigetek, Kenya és Seychelles kerültek szóba.)

Csíki Sándor♣